10_yr_old_mastiff

Najčešća oboljenja pasa seniora i kako ih prepoznati

Kao i ljudi, i naši psi u starijem dobu počinju da osećaju teško breme godina. Javljaju se problemi sa zglobovima, vidom, vitalnim organima. Iako se godine ne mogu zaustaviti, oboljenja se mogu otkriti na vreme i terapijom držati pod kontrolom, kako bi pas živeo što duže i što je najvažnije – aktivnim i srećnim psećim životom.

 

Izvor: magazin Pas

Evo na koja bi oboljenja, a naročito na simptome trebalo da obratite pažnju kod starijih pasa:

SRČANE BOLESTI – Kašalj, kratak dah, zamor, gubitak težine, ubrzano ili plitko disanje, gubitak svesti.

BOLESTI BUBREGA I JETRE – Povećana žeđ i potreba za uriniranjem, neprijatan zadah iz usta, gubitak težine, žuta boja očiju, desni i kože, povraćanje, dijareja, loš kvalitet dlake.

BOLESTI ŠTITNE ŽLEZDE – Gojaznost, brzo zamaranje, gubitak dlake, stalne upale ušiju i kože.

BOLESTI NADBUBREŽNE ŽLEZDE – Povećana žeđ i potreba za uriniranjem, gubitak dlake, promene u spavanju, upale kože i dermatitične promene, bačvast stomak.

DIJABETES – Povećana žeđ i potreba za uriniranjem, povećan apetit, povraćanje, dijareja, loš kvalitet krzna.

KATARAKTA I GLAUKOM – Smanjen vid, sivkasta ili plavičasta boja očiju, trljanje glave o predmete, češanje šapom, crvene, upaljene, izbuljene i otečene oči.

TUMORI NA KOŽI – Pojava čvorića i izraslina na koži, gubitak težine, zamor, blede desni, povraćanje, otoci, uvećani limfni čvorovi.

OBOLJENJA ZGLOBOVA – Izbegavanje fizičkih aktivnosti, bolovi prilikom penjanja i spuštanja niz stepenice, slabost, deformacije kukova ili kolena.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *