Kitten on shoulder

Ne ljubite mace – buve prenose smrtonosna oboljenja

Američki naučnici su nedavno apelovali na vlasnike maca da se suzdrže od grljenja i ljubljenja svojih ljubimaca, jer bolest mačijeg svraba (catscratch disease – CSD) može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

 

 

Preporuka je da se ruke peru nakon maženja sa mačkama koje ovu bolest mogu „zakačiti“  druženjem s uličnim macama. Savetuje se i da, koliko god mačke volele da prošetaju, ostaju u svom domu bez izlaska na ulicu.

Buve koje se prenose među mačkama nosioci su bartonela bakterije koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme – visoku teperaturu, plikove po koži, pa čak i smrt. Najugroženija su deca uzrasta od pet do devet godina. Mačke su najčešći prenosioci ovog oboljenja, a bakterija se može preneti maženjem, ljubljenjem, ili kada nas maca u igri ogrebe.

Na sreću, oboljenja uzrokovana ovom bakterijom najčešće se javljaju u tropskim sredinama i zabeležen je mali broj smrtnih slučajeva, ali lekari i veterinari smatraju da nikada nije na odmet upozoriti vlasnike maca i roditelje. Ukoliko svog mezimca redovno vodite na veterinarske preglede, nema razloga za zabrinutost, ali svakako bi se trebalo uzdržavati od ljubljenja s životinjama, jer jedni drugima možemo preneti bakterije za koje ni ne znamo da ih imamo. Ljubav se može iskazati na nebrojeno mnogo drugih, sigurnijih načina.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *