remove-a-tear-duct-stain-from-white-dogs-step-5

Kako da uklonite fleke od suza oko očiju psa (VIDEO)

Dugo se smatralo da pojačano suzenje oka ostavlja fleke samo kod rasa s belom dlakom i krznom poput maltezera, bišona ili ši cua, ali mrlje oko očiju javljaju se kod svih pasa, samo se kod nekih manje vide zbog boje dlake. I ne samo na njušci,  već se mrlje mogu javiti i na šapama, između nabora, kada pas trlja oči.

 

 

Dajemo vam nekoliko korisnih saveta kako da uklonite ove mrlje, a najvažniji od svih je da budete uporni. Ukoliko vaš pas pati od pojačanog suzenja (zbog čega bi trebalo da posetite veterinara), preporuka je da svakog dana ispirate oči svom psu i čistite mu predeo oko očiju i njušku. Ukoliko burno reaguje na ispiranje očiju, zamolite nekog od ukućana da vam pomogne.

Veterinari će vam najverovatnije savetovati da oči psa ispirate rastvorom borne kiseline ili fiziološkim rastvorom. U veterinarskim apotekama i ambulantama postoje i posebni rastvori namenjeni ovom problemu. Nakon ispiranja trebalo bi da specijalnim maramicama, bezbednim za predeo oko očiju pasa i bez agresvnih mirisa i sastojaka nežno istrljate problematično područje.

Isto učinite i sa šapama, a nabore možete očistiti blagim šamponom koji inače koristite za kupanje vašeg psa. Ukoliko vaš pas ima dužu dlaku, redovno mu skraćujte dlaku oko očiju kako ne bi iritirala očne jabučice.

Postoji i narodni lek koji kako tvrde osobe koje su ga isprobale, dokazano smanjuje suzenje oka, ali svakako se najpre posavetujte s veterinarom – ukoliko dodate kašiku jabukovog sirćeta ili maslaca u prahu u činiju s vodom vašeg psa, suzenje će se smanjiti.

Pojačano suzenje oka, ili medicinski epifora, može nastati kao posledica:

  • Urasle trepavice
  • Uvećanih suznih žlezda oka
  • Umanjenih otvora suznice oka
  • Suženog suznog kanala oka
  • Glaukoma ili drugog oboljenja oka
  • Infekcije oka ili uha

Za vas smo pronašli video koji na najbolji način pokazuje kako se održava higijena pasa koji imaju problem s pojačanim suzenjem. Nadamo se da će vam pomoći.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *