figure-1-dog-eye-with-thelazia-callipaeda-worms-nematodes-in-the-conjunctiva-of-a-dog

Zdravlje oka: Kad se pogled zamuti

Upravo ovih dana navršavaju se pune dve godine od kako su u Kragujevcu zabeleženi prvi slučajevi prisustva očnog crva kod pasa. Posle prvobitnog šoka većine ljubimaca koji su se suočili s ovim parazitom, stvari su postale jasnije. Očni crv jeste neprijatan, ali je retko opasan po život ljubimca.

 

Izvor: magazin Pas

Thelazia Callipaeda ili očni crv, nematoda je valjkastog oblika, obično beličaste boje, dužine između pet i 20 mm. U oku psa može se naći najčešće u grupicama od po desetak do tridesetak jedinki

Teško da je moguće zamisliti neprijatnije oboljenje ljubimca nego što je crv koji živi u oku psa. Iako ovu bolest odlikuje prisustvo parazita u očnoj duplji životinje, koje je vidljivo čak i golim okom čoveka, olakšavajuća okolnost je da je reč o relativno lako izlečivoj boljci koja obično ne ostavlja trajne posledice. Iako će se mnogi namrštiti čak i na samu pomisao na ovu vrstu parazita, u svetu veterine ona nije posebno čudo. U knjigama postoji već decenijama, a upravo ovih dana navršavaju se pune dve godine od kako ova bolest životinja nije enigma ni u Srbiji.

Kad se pojavila, izazivala je paniku i mučninu vlasnika ljubimaca. Mnogi su bili zaprepašćeni činjenicom da je uopšte moguće da paraziti žive u oku životinje. Vreme i rasprostranjenost, međutim, učinili su da ovo oboljenje izgubi komponentu straha i neopredvidljivosti razvoja, što je uvrstilo u krug bolesti koje veterinari rutinski saniraju. Otkriće identičnih slučajeva i u zemljama regiona, ipak, poziva na oprez i ukazuje na značaj pregleda očiju ljubimca i pravovremenog reagovanja ukoliko se primeti bilo kakva promena.

Nije mala vest bila 2012. godine kad su mediji preneli informaciju da su u okolini Kragujevca veterinari zabeležili prisustvo očnog crva, koji je do tada na Balkanu bio gotovo nepoznata pojava. Znalo se da postoji u Italiji, gde je navodno stigao s brodova koji su stizali iz udaljenih krajeva sveta, ali i na Pirinejskom poluostrvu, u Aziji i na zapadnoj obali Severne Amerike.

Na otkriće ovog parazita u Srbiji, zabrujali su gotovo svi internet forumi posvećeni ljubimcima, zainteresovale se poljoprivredne vlasti, a svako ko je pročitao novinski natpis pomno se zagledao u oči svog psa. Na internetu se tada pojavilo mnoštvo snimaka na kojima se moglo videti kako parazit izgleda i na koji način se odstranjuje iz oka ljubimca. Prva koja se suočila s očnim crvom jeste kragujevačka veterinarska ambulanta Radičević, koja je prisustvo ovog parazita za veoma kratko vreme otkrila kod četiri kućnih ljubimaca.

„Kako prvi pas nije bio s našeg područja, pretpostavili smo da je zaražen u nekoj stranoj zemlji. Posle toga smo za samo nedelju dana primili još tri psa koja su imala ‘očnog crva’ i nad kojima su izvršene hirurške intervencije. Jedan pas je bio iz Bajine Bašte, drugi iz Gruže, i treći je iz samog grada Kragujevca. Bio je to nemački ovčar koji je u toku jeseni prilikom šetnje po Šumaricama imao problema s velikim brojem mušica koje su mu napadale oči“, objasnio je tada okolnosti u kojima se susreo s ovim parazitom kragujevački veterinar Mirko Radičević .

Posebnu zbunjenost oko objašnjavanja porekla enigmatičnog parazita izazivala je činjenica da je ova vrsta oboljenja očekivana u vlažnim i močvarnim predelima, karakterističnim po čestim izlivanjima vodotokova, ili pak da je reč o parazitu koji živi u šumovitim krajevima naseljenim rojevima muva.

„Prvi pas je došao sa simptomima češanja oka, pojačanog stvaranja suza, crvenila. Ispod trećeg očnog kapka uočili smo veliki broj ‘valjkastih glistica’ dužine do 20 mm. Interesantno je da smo tada nalaz parazita imali samo u jednom oku, ali parazite smo vrlo lako uklonili. Tokom sledećih meseci nizali su se slični slučajevi iz Kragujevca ali i okoline grada (Poskurice i Stragari). Za jedan od njih bilo je karakteristično što je vlasnik imao dva psa stara oko godinu dana. Jednom od njih desno oko je puno suzilo, dok kod drugog nije bilo apolutno nikakvih simptoma. Štaviše, vlasnik nije doveo ljubimca zbog problema s okom, već zbog velikog broja krpelja. Iz anamneze smo saznali da mu dvadesetak dana suze oči. Pregledom je kod oba psa ustanovljen veliki broj parazita.”

Posle prve zbunjenonosti veterinara, koji su srećom pravovremeno reagovali i ne samo što su zbrinuli ljubimce već i upozorili javnost na prisustvo neželjenog podstanara, stvari su postale dosta jasnije. Saznali smo da je bolest zarazna, ali i da nije neizlečiva. U tom trenutku, to nije bilo malo.

Saznali smo tada da je reč o parazitu pod nazivom thelazia callipaeda, koji je odmah dobio kolokvijalno ime – očni crv. Reč je o nematodi valjkastog oblika, obično beličaste boje, dužine između pet i 20 mm. U oku psa može se naći ređe pojedinačno, a češće u grupicama od po desetak pa do tridesetak jedinki.

Razvojni put ove vrste podstanara počinje od odraslog oblika koji polaže jaja u suzama primarnog domaćina. Ispod trećeg očnog kapka razvija se prvi stadijum larve. Sledeći domaćin je muva koja se hrani suzama životinje, i na taj način unosi i larvu parazita koja prelazi kroz drugi i treći stadijum u unutrašnjim organima muve. Potrebno je svega tridesetak dana da larva pređe u usni aparat muve, odakle najčešće dospeva u oko psa. To je sredina gde se iz četvrtog stadijuma razvijaju odrasli oblici parazita. To je finalni oblik crva s kojim možemo da se sretnemo kod naših ljubimaca.

Svoj parazitski život ova vrsta uljeza živi ispod trećeg očnog kapka i u suznom kanalu, pa ga je obično veoma teško uočiti. Najčešće se manifestuje po pojavi velike količine krmelja, crvenilu, gnojenju kapaka i čestom češanju šapama regije oko očnih duplji. Prisustvo parazita dovodi najčešće do konjuktivitisa, fotofobije, a u težim slučajevima i do ulkusa na rožnici. Očni crv, međutim, ume da bude i izuzetno podmukao i da vlasnike, pa i veterinare navede na potpuno pogrešan trag, jer su simptomi slični kao kod niza očnih bolesti. Dešava se tako da se prva preporuka veterinara tiče uzimanja kapi ili masti za oči, da bi se tek kasnije potvrdilo prisustvo parazita.

Očni crv, srećom, najčešće nije fatalan za život ljubimca. Preporuka stručnjaka, ukoliko se primeti kod psa, jested a treba što pre potražiti pomoć veterinara. Najčešće se neutrališe pod anestezijom, jednostavnim razmicanjem kapaka i fizičkim odstranjivanjem. Veterinari se izričito suprotstavljaju bilo kakvim pokušajima vlasnika da sami očiste oči ljubimaca. Bilo kakva nestručna intervencija može da izazove oštećenje vida i brojne komplikacije. Ukoliko duže boravi u telu životinje i izazove neku vrstu upale, uklanjanje prati i kraća antibiotska terapija. Veoma je važna činjenica da su ljubimci koji su preparatima dobro zaštićeni od ektoparazita, poput buva i krpelja, najčešće zaštićeni i od napada očnog crva.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *