Woof  Woof

Neprestani lavež: Uz malo muke do mira i tišine

Dešava li vam se nekad da ne čujete sostvene misli zbog ljubimca koji ne želi da prestane da laje? Ili da vam komšije ne daju mira zbog buke vašeg psa? Ako je tako, evo nekoliko praktičnih saveta kako da rešite problem

 

 

Izvor: Mihajlo Moskovljević za magazin Pas

Da li i vi ponekad imate utisak da vaš ljubimac laje samo zato da bi čuo kako njegov glas zvuči? Da li vam ponekad dođe da preko glave stavite jastuk, a da vam, kad ni to ne pomogne, jedino preostane da se pomolite da nesnošljiva buka koju proizvodi vaš netalentovani pevač prođe?

I dok su neke rase rođeni lajavci ( baset, maltezer, čivava, terijeri…), drugi psi s malo treninga i malo volje, lako mogu da se odviknu od neprestanog lajanja. Ali, pre nego što krenemo u objašnjenje načina na koji se psi uče da prestanu s lajanjem, hajde prvo da vidimo iz kojih razloga oni imaju potrebu da puštaju glas.

Kada pas laje?

Da li vaš pas nešto želi? Psi često laju jer su pogrešno shvatili da će njihovo lajanje biti nagrađeno (puštanje napolje, dobiće hranu…). Zapravo, čest je slučaj da vlasnici pasa plaćaju odnosno nagrađuju psa ako laje, a da vrlo često toga apsolutno nisu ni svesni. Na primer, ako vaš pas laje jer želi da izađe napolje i vlasnik ga je zbog toga i pustio, on ga je upravo nagradio za lajanje. Ili, ako laje dok mu je gazda za stolom i večera, i onda na kraju vlasnik popusti pa mu dâ komadić mesa – pogađate – upravo je nagradio psa za njegovo loše ponašnje.

Laje ako je uplašen?

Imajte na umu da je agresija (koja se reflektuje, između ostalog, i lajanjem) zapravo utemeljana u strahu. Pas koji je uplašen od drugog psa često će taj strah ispoljavati lajanjem (odatle i česta situacija da mali psi laju na velike), pas koji se plaši ljudi, dece na skejtbordima ili biciklima i drugih grupa, na isti način će pokazati emocije. On će lajati na „čudovišta” da bi odagnao strah. Takođe, često će lajati na stvari koje se iznenada javljaju u njegovom okruženju, kao što su munje, petarde ili čovek koji je upravo ušao u dom u kome on živi.

Da li možda označava teritoriju?

Da li vaš pas laje na ljude koji samo prolaze ulicom u kojoj on živi? Ako laje, on zapravo na taj način pokušava da zaštiti teritoriju za koju razume da je njegova. Psi takođe mogu lajati kad žele nekoga da pozdrave.

Ignorisati lajanje

Ovo je naravno mnogo lakše reći nego učiniti. Ali, ukoliko uspete, rezultat će biti odličan. Za početak, obraćajte pažnju na psa samo kad je tih. Imajte na umu da će – ukoliko ste psa ranije nagrađivili za lajanje – u početku pas lajati još žešće nego što je to činio ranije. Istrajte u ignorisanju. Ukoliko budete ambivalentni, pa ga malo ignorišete, a malo mu povlađujete, lavež će na kraju samo biti još jači.

Zaklonite pogled

Ako je vaš pas od onih teritorijalnih, blokirajte mu pogled na stvari koje su okidač za njegovo lajanje. Ako, na primer, laje na pokrete koje vidi kroz prozor, navucite zavese, ili spustite roletne. S druge strane, ako je vaš pas smešten u kućicu u dvorištu, probajte da mu zaklonite vidike na nekoliko dana.

Pomozite da se manje plaši

Da biste ovo uradili, probajte da distancirate vašeg psa od onog što ga plaši i što ga navodi da laje. Kad ste na bezbednoj udaljenosti, dajte mu poslasticu. Polako se približavajte „njegovom strahu”, hodajte zajedno, ali mu povremeno dajte poslasticu. Cilj je da u jednom trenutku priđete veoma blizu onome što plaši vašeg psa, a da on bude fokusiran na poslastice. Ova vežba zahteva vreme, ali je vrlo efektna. Obratite pažnju da ne idete prebrzo prema onome što plaši vašeg psa. Kad počne da laje, znajte da ste preblizu i onda se vratite nekoliko korakak unazad, pa sve ispočetka. Takođe, i u stanu imajte spremne poslastice za svog ljubimca kad god vam se učini da bi mogao da počne da laje. Dajte mu poslasticu pre nego što počne da laje. A kad zalaje, probajte da mu je oduzmete i strogo mu naredite „tišina”.

Nađite „hobi” za svog ljubimca

Nekim psima je teško da laju iz ležećeg položaja, neki neće lajati ako drže lopticu u zubima. Pronađite mu neku zanimaciju koja vas ne opterećuje i naučite psa da se posveti njoj umesto lajanju. Ukoliko vam ništa od ovoga ne pomogne, a lajanje vas nervira i i dalje vam predstavlja veliki problem, pa možda je vreme da uzmete basenjija – jedinog psa na svetu koji ne laje.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *