dog-shepherd-forest-autumn-nature-leaves-wallpaper-1

Ružna navika: Zašto neki psi jedu svoj izmet

Ovaj delikatan poremećaj naziva se koprofagija. Konzumiranje izmeta, osim što je estetski neprijatno, može da izazove i promene u radu probavnog trakta.

 

Izvor: magazin Pas

Pretpostavlja se da pas jede svoj izmet zato što mu u svakodnevnoj ishrani nedostaju određene materije. Ova tvrdnja, međutim, ne mora biti apsolutno tačna, naročito kad koprofagiju primetimo kod zdravih pasa koji uzimaju hranu superpremijum kvaliteta, koja ima optimalno izbalansirane sve sastojke hrane.

Svakom organizmu tokom jednog dana potrebne su određene doze proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina, minerala, masnih kiselina… Samo pravilan odnos ovih materija psu garantuju rast, čvrstinu, razmnožavanje… Kad pas jede svoj izmet, smatra se da mu nedostaju vitamini i minerali. Vitamini učestvuju u nizu metaboličkih procesa u organizmu, oni „otključavaju” i razgrađuju niz enzima, ugljenih hidrata, mineralnih materija, sintezu hormona… Minerali su takođe esencijalni, a naročito su potrebni organizmu u porastu, za mineralizaciju koštane mase.

U izmetu zdravog psa nema hranljivih materija koje mogu biti od koristi za psa. Nekad, ako organizam nije u mogućnosti da svari masti, dolazi do pojave nesvarenih masti u izmetu, a zbog njihovog nedostatka u organizmu, pas poseže za onim za šta se, ne bez razloga, naglašava da se ne jede. To je ujedno i najčešće objašnjenje ove pojave kod životinja.

Ukoliko se pas hrani adekvatnom hranom i nema zdravstvenih problema, preporučuje se da se u ovakvim sitacijama primeni neki od vitaminsko-mineralnih preparata koji će nadoknaditi eventualni manjak.

Pas je društveno biće. U prirodi bi živeo u čoporu, ponašajući se po pravilima čopora i u skladu sa hijerarhijskom lestvicom na kojoj se nalazi. U društvu čoveka, pas porodicu sa kojom živi doživljava kao svoj čopor, a ljude kao pse koji su malo drugačiji od njega. Pravila su ista, a pas će uvek težiti da bude dominantan. Kad pas ostaje dugo sam, ili kad mu ljudi ne posvete dovoljnu količinu pažnje, on pati i nekad se desi da pokaže određeni oblik ponašanja kako bi privukao pažnju na sebe ili kako bi suzbio stres. Konzumiranje izmeta može biti posledica nedostatka pažnje. Naime, svaki put kad on pojede izmet, vi mu ukažete pažnju, zabrinutost, pa pas usvoji taj oblik ponašanja.

Osim korekcije ishrane, pokušajte da mu posvetite više pažnje i da ga podstaknete fizički i mentalno. Kad se desi da pojede svoj izmet, ignorišite ga. Trebalo bi da nauči da pažnju dobije na neki drugi način – donošenjem loptice, zajedničkom igrom ili slično.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *