konnunkodon_fulla_asynja_seisoo_heina2011

ŠVEDSKI PASTIRSKI PAS

Možda će vam se učiniti da je suviše sićušan za psa poznatog po nadimku „vikinški”, ali njegova srčanost svakako opravdava taj naziv.

 

Izvor: magazin Pas

Za psa poznatog po nadimku „vikinški”, švedski pastirski pas vam se na prvi pogled može učiniti suviše sićušnim, ali ne dajte da vas izgled zavara. Svoje „junačko” poreklo ovaj kratkonogi pas i te kako opravdava svojom naravi.

„Šveđanin” je snažan, neustrašiv i posvećen vlasniku. Veruje se da je rasa nastala pre više od hiljadu godina, u doba Vikinga. Neki je smeštaju čak u sedmi vek. Korišćen je za čuvanje stoke, hvatanje glodara i kao čuvar.

Mužjaci su visoki oko 33 centimetra, ženke su u proseku dva centimetra niže. Imaju kratke noge, mišićavo telo i snažni su za svoju veličinu. Dlaka im je kratka i oštra. Vole ljudsko društvo, veseli su, znaju da budu veoma zabavni i često se trude da privuku ljudsku pažnju.

Ponekad imaju naviku da „grickaju” ljude za stopalo jer im je gonjenje stoke (pa i ljudi, u nedostatku stoke) u krvi. Ipak, ova navika se može otkloniti pravilnim treningom.

Švedski pastirski pas je uglavnom pitome naravi, ali nekad je previše zaštitnički nastrojen, pa ga treba blagovremeno socijalizovati i naviknuti na druge ljude.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *