12200-cat-look-up

Nauka: Kako nas vide mačke?

Prema novoj knjizi engleskog biologa doktora Džona Bredšoa “Mačje opažanje“, za vašu mačku vi ste “velika, prijateljski nastrojena mačka“.

 

Izvor: B92/ljubimac

Bredšo je proučavao ponašanje domaćih životinja 30 godina i u svojoj novoj knjizi otkrio je zašto se mačke ponašaju na određeni način u blizini ljudi.

Kako mačke nikada nisu odgajane za određenu funkciju osim da izgledaju lepo, one su na kraju ostale manje pripitomljene od pasa koje ljudi odgajaju i između ostalog zbog toga da čuvaju kuću i dresiraju ih da “daju šapu“.

Interakcija životinje s vlasnikom je manje zasnovana na naučenom ponašanju, a više na čistom instinktu. Kada maca šapicama “gnjavi“ vaše telo ili površinu kreveta, to je ponašanje zapravo namenjeno stomaku njihove majke i znači da ne treba još da povlači mleko.

Kada se maca uvija oko vaše noge ili ruke, to znači da vas tretira kao drugu mačku, i to je najjasniji način kojim mace pokazuju privrženost, objašnjava Bredšo.

Tako da, sledeći put kada nazovete macu vašom “bebom“ ili gunđate zato što je dosadna, setite se da vas ona posmatra kao prijatnog cimera koji je mnogo veći od nje, iz razloga koji njima nije potpuno jasan.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *