6674816f96b38501c490471a326511a5

Nauka: Da li ste čuli za Himera pse i mačke? (FOTO)

U grčkoj mitologiji Himera je neman u Likiji, legendarna zver. Međutim, u životinjskom svetu Himere su životinje koje imaju genetsku anomaliju koja je nastala kao posledica mešanja dva pigmenta, pa tako postoje labradori i mačke žuto-crne boje.

 

 

Neki tvrde da je Himera imala kozje tijelo, zmijski ili zmajski rep i lavlju glavu, a drugi tvrde da je imala i kozju i lavlju glavu, ali zmijski rep. Uglavnom se smatra ženkom, a svi se izvori slažu da je bljuvala vatru bar iz jedne od glava. Oni koji bi videli Himeru, završili bi brodolomom ili bi viđenje bilo popraćeno prirodnim katastrofama poput erupcija vulkana. U srednjevjekovnoj hrišćanskoj umetnosti prikazivana je kao simbol Sotoninih snaga.

Kod životinja, međutim, stvari nisu tako strašne. Himere među psima i mačkama veoma su retke, a od kada su njihovi vlasnici počeli da putem društvenih mreža i interneta dele njihove slike – postali su veoma popularni.

Himere kod životinja nastaju tako što pas ili mačka zapravo poteknu od dva embriona koji se ubrzo stope u jedan – i tako imamo jedinke nastale mešavinom dve potpuno različite individue. Odatle i čudna boja.

Ove životinje potpuno su zdrave, samo se od ostalih pripadnika vrste izdvajaju – miksom dve različite boje.

a-calico-labrador-retriever-imgur  half-black-half-yellow-labrador-could-be-a-chimera

chim4    dsc08197

4eb018a360732562628449e741837afa
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *