Predstavljamo: Bišon – grudva ljubavi i radosti

Istorija beleži da su bišoni nekad davno bili ponos mediteranskog kraljevstva, ali i da su u jednom trenutku završili na ulici pokušavajući da nasmeju prolaznike. U jednom momentu toliko su nisko pali da su bili poznati isključivo kao cirkuski psi. Ali danas, u savremeno doba, oni su među najpopularnijim rasama pasa na svetu.

 

Izvor: magazin Pas

Oni su mali kao grudve i najčešće beli kao sneg. Nikada, ili vrlo retko, laju. Privrženi su porodici i obožavaju da se igraju. Dolaze sa Tanerifa i nekad su bili cirkuska atrakcija, a danas spadaju među najpopularnije rase pasa na svetu. Za slučaj da još niste shvatili, pričamo o bišonima.

Ovaj šarmantni mali pas, a ovo je super stvar, nije lajav. S njim je lako živeti jer je izuzetno veseo i samouveren. Lako ga je dresirati i uvek je spreman svima da udovolji kako bi zadobio ljubav i pažnju. On je pas koji voli kad su ljudi oko njega srećni. Prirodno su druželjubivi i najsrećniji su kad su s porodicom, od koje očekuju da ga vodi svuda sa sobom. Odlično se slažu s drugim psima, ali i ostalim životinjama (najpre mačkama) i decom. Veoma su poslušni, umeju da upozore na neobične zvuke, lako uče trikove.

Pored obaveze da ga stalno vodite sa sobom, u vaspitanju ovog psa obratite pažnju na još jednu stvar: ne dozvolite bišonu da pati od „sindroma malog psa“, što je mogući poremećaj u ponašanju kod svih malih rasa. Reč je o sindromu kad pas veruje da je on vođa čopora, odnosno porodice u kojoj živi i počinje da nameće sopstvena pravila. To može da prouzrokuje niz problema u ponašanju poput neprestanog lajanja, anksioznosti usled samoće, nepoverljivosti prema strancima, pa čak i ujedanje. Ovo nisu karakteristike bišona, već nastaju zbog neadekvatnog odnosa između psa i čoveka. Ukoliko ste stabilan, samouveren, smiren, dosledan gazda psu, i ako mu obezbedite svakodnevne duge porodične šetnje, bišon će vam biti idealan mali ljubimac – veoma stabilan, veoma puzdan i veoma sladak!

Ova rasa odlično prihvata uslove zatvorenog prostora i nije joj neophodno dvorište. Ali, potrebna im je svakodnevna šetnja. Igranje zadovoljava deo njihove potrebe za fizičkim aktivnostima, ali bez šetnje – mnogo pate. Ukoliko ga dovoljno trenirate, male su šanse da ispolji problematično ponašanje. Možete ga pustiti da trči na bezbednom i otvorenom prostoru.

Bišona treba redovno češljati i kupati. Stručnjaci preporučuju jednom mesečno. Profesionalno šišanje preporučuje se na svake četiri nedelje.

Ova rasa je, uopšteno govoreći, zdrava, mada se mogu javiti alergijske reakcije na buve ili problemi s očima (vodnjikave oči ili katarakta). Životni vek im je od 12 do 15, pa i više godina.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *