demencija

Demencija kod pasa: Šta sam ono juče ručao?

Demencija zahvata funkcije mozga kod starijih pasa. To se ispoljava kao zbunjenost životinje, zaboravnost, nerazlikovanje članova porodice, poremećaj spavanja i budnosti… Vlasnicima pasa u trećem dobu sve ovo teško pada, ali ne očajavajte. Pomoći ima

 

Izvor: dr vet. med. Slobodan Stojičević za magazin Pas

Nauka i praksa jasno govore da je životini vek pasa tokom poslednje tri decenije produžen za četvrtinu. Ipak, priroda je neumoljiva – što naše životinje duže žive, povećavaju se i šanse da se suočimo s nekom od bolesti tipičnih za treće doba ljubimaca.

„Starost treba da bude spora i lepa”, kaže engleska izreka koja se odnosi na ljude, mada se jednako uspešno može primeniti i na pse. Iako se neka vrsta šarma poznih godina ne može osporiti, demencija ili druge slične bolesti znaju da bace senku na smiraj života naših ljubimaca. Ma kako kontakti s ovom vrstom oboljenja bili bolni, odgovorni vlasnik životinje trebalo bi da ih poznaje i bude spreman da se suoči s njima. Jedino tako će njegov prosedi ljubimac imati mirnu i sigurnu starost.

Demencija pasa može, ali i ne mora, da ide pod ruku s ostalim bolestima pasa veterana. Obično se sreće u kombinaciji s kardivaskularnim i bolestima bubrega, dijabetesom, artritisom… Iako su sve ove tegobe životinja teže, vlasnici su posebno osetljivi na prizore rasejanog i dezorijentisanog ljubimca, koji sve manje liči na onog starog i dobro poznatog.

Nije lako predvideti vreme pojave prvih znakova demencije. To zavisi od niza faktora, pri čemu presudne mogu da budu i genetske predispozicije ljubimca. Prvi signal da je demencija zakucala na vrata vašeg psa jeste njegova zbunjenost u običnim, svakodnevnim situacijama, u kojima se u mlađem uzrastu izvanredno i bez premišljanja snalazio. Primećuje se i kroz slabiju reakciju na reči i komande vlasnika, a prepoznaje se i kod drugih radnji, kao što su lutanje kroz kuću, besciljno „muvanje” po ćoškovima, izgubljenost, zbunjenost, nespretnost… Često može da se dogodi i da se pas ne odazove na svoje ime ili da ne registruje dobro poznat glas omiljenog člana porodice.

Kod psa takođe mogu da se pojave i poremećaji u ritmu spavanja i budnosti, zurenje u prostor, preosetljivost na hladnoću i neprepoznavanje poznatih ljudi. Ukoliko bolest napreduje, dolazi do smanjenja kognitivnih sposobnosti u tolikoj meri da ljubimac više nije sposoban ni za osnovno funkcionisanje u kući i komunikaciju s ukućanima. Ovaj problem posebno je izražen ukoliko se, kao posledica bolesti, javi zavijanje ili izostanak zahteva psa da odlazi u šetnju radi fizioloških potreba.

Demencija zahvata funkcije mozga kod starijih pasa. Prirodni procesi u organizmu životinje starije dobi dovode do stanja koje se naziva ‘oksidacijski stres’, koji direktno utiče na opšte stanje našeg ljubimca. Kontinuirani oksidacijski stresni poremećaj utiče na gotovo sve organe u telu, a posebno toksično deluje na biomembrane nervnog sistema. To se direktno odražava na njegovo ponašanje, moć rasuđivanja, uobičajene navike, ali ponekad i na vitalne funkcije.

Lečenje kognitivnih poremećaja kod pasa svodi se na proces uzimanja lekova, ali uz beskrajno strpljenje i ljubav vlasnika. Veterinari obično prepisuju nekoliko medikamenata koji dokazano predupređuju usporavanje nervnih procesa i odumiranje ćelija. Obično se baziraju na povećanju količine esencijalnog neurotransmitera, dopamina. Istraživanja su pokazala da tokom samo jednog meseca primene ovog leka dve trećine terapiranih pasa pokazuje znake regresije simptoma senilnosti i poboljšanje ponašanja. Zanimljivo je da se pojedini lekovi, koji se koriste pri lečenju ovih oboljenja kod pasa, primenjuju i u borbi protiv Alchajmerove bolesti kod ljudi.

Nedostatak materija koje su uzročnik ili pospešivač demencije, poslednjih godina, nadoknađuje se kupovinom specijalizovane hrane namenjene starim ili obolelim psima. Ova vrsta hrane sadrži mešavine antioksidanata koji uspešno usporavaju i smanjuju oštećenja mozga zbog starenja. Uz to, bogata je vitaminima E (uključujući i karotenoide i flavonoide), omega 3 masnim kiselinama (DHA i EPA), L-karnitinom i alfa-lipoičnom kiselinom.

Iskustva (na kojima, istini za volju, insistiraju mahom proizvođači i prodavci, pa ih otuda treba uzeti s rezervom) pokazuju da se kod tri četvrtine starijih pasa koji su zbog starosti trapavi u kretanju po kući, nakon prelaska na novi način ishrane primećuju znaci poboljšanja stanja. Postoje i prirodni preparati najčešće na bazi bilja, koji sadrže vitamin B, koji je dobar saveznik u ublažavanju simptoma demencije. Postoje na tržištu i različiti suplementi ishrani, najčešće u obliku poslastica, kojima životinja nadoknađuje manjak materija koje blagotvorno deluju na nervni sistem i zahvaljujući kojima se umanjuju posledice demencije.

Lečenje demencije podrazumeva doživotne terapije nekim od brojnih lekova i preparata. Pored ovog, veterinarskog dela lečenja, protiv senilnosti pasa treba se boriti i na ličnom planu. Ne preporučuje se promena rasporeda ili premeštanje nameštaja u stanu. Ljubimcu treba u što većoj meri olakšati kretanje i napraviti mu koridore za prolazak u kući. Savetuje se i posmatranje kućnog ljubimca u cilju upoznavanja njegovih navika , ali i „granica” u kontaktu s drugim psima, hranom ili igračkama. Stručnjaci preporučuju i korišćenje i redovno ponavljanje kratkih, odsečnih i dovoljno glasnih komandi, koje će životinja lakše razumeti i primeniti.

Što češče doze toplote i ljubavi, kroz tretmane maženja i zajedničke trenutke, sigurno će blagotvorno delovati na stanje vašeg psa veterana.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *