pregled-usiju

Psa uho boli najviše – ne ignorišite prve simptome

Najčešći neprijatelji ušne školjke vašeg psa su gljivice, popino prase i alergije. Ne čekajte da se stvari zakomplikuju i reagujte na prve simptome.

 

 

Izvor: dr vet. med. Vladimir Terzin za magazin Pas

Iako postoji sklonost da se ovo oboljenje posmatra kao jedno od manje značajnih, upale uha mogu biti veoma ozbiljno oboljenje i s ozbiljnim posledicama ako je lečenje neadekvatno ili kasno preduzeto.

Upala uha je veoma česta kod rasa koje imaju takozvanu zatvorenu ušnu školjku (oborene uši), ali nije retko ni kod nemačkih ovčara i malih rasa pasa (bišoni, maltezeri, pekinezeri) zbog pojačane dlakavosti kanala uha.

Higijena je glavna i jedina preventiva kod upala ušiju. Kod rasa pasa koje imaju odlakan ušni kanal potrebno je redovno odstranjvati dlake iz kanala (barem jednom mesečno).

Najčešći simptomi – Simptomi koji se javljaju kod upale uha pre svega je bol, koji ćete primetiti kad pokušate da pomazite psa po glavi, ali i iscedak koji je najčešće braon boje i veoma neprijatnog mirisa. Simptomatologija može biti i veoma dramična, s povišenom temperaturom, kretanjem pacijenta u krug ili sa stavom tela gde je glava pognuta i pas se kreće kao da nešto stalno njuši, a može se javiti i stalno i uporno trešenje glavom. Ovakvi izraženi simptomi su najčešći kod pojave stranog tela u spoljašnjem ušnom kanalu (popino prase) ili parče vate koje ostane u kanalu kad vlasnici pokušaju da očiste uho štapićima za uši.

Jedanput mesečno secite vašem psu dlake iz ušiju

Ono što je prvo vidljivo i vlasnicima i stručnim licima jeste crvenilo ušne školjke s pojavom sitnih rana koje na dodir krvare i s ljuštenjem kože unutrašnje strane uha. Opšta je preporuka vlasnicima da, kad primete ove promene, ne preduzimaju ništa, i da u uho na svoju ruku ne stavljaju nikakve lekove i ne pokušavaju da očiste uho jer to može da poremeti kasnije analize.

Uporne gljivice – Najčešći uzroci upale i kod pasa i kod mačaka jesu gljivice. Upravo gljivična upala je odgovorna za pojavu braon čokoladastog iscetka iz uha. Naravno, nakon gljivica koje se sporo razvijaju, posle nedelju do deset dana javi se i komplikacija bakterijskog tipa.

Šuga ušiju – Drugi načešći uzrok je šugarac (šuga ušiju). Ovoj uzročnik je u podlozi većine upala ušiju (više od 60 odsto). Šugarac je oboljenje koje se sporo razvija i prvi simptom je uporan svrab, pas se frenetično češe po zaraženom uhu. Ovaj simptom se često i previdi, a pošto nema drugih vidljivh simptoma osim svraba, vlasnici najčešće smatraju da je za to stanje odgovorna neka alergija ili kupanje. Naravno, i ova upala se u kasnijem toku komplikuje bakterijskom i gljivičnom komponentom.

Popino prase – Treći uzrok upale uha je popino prase (hordeum murinum). Ovo je vrsta jednogodišnje biljke veoma slične ječmu, koja je vrlo rasprostranjena u našim parkovima i drugim zelenim površinama. Psi koji šetaju po travnjacima, naročito po sveže pokošenim, veoma lako postanu žrtve ove trave koja se lako kači za dlaku na uhu ili na kožu, te tako upadne u ušni kanal. Simptomi su skoro trenutni, pas počinje da cvili, drži pognutu glavu i hoda s glavom okrenutom na jednu stranu.

Tumori i izrasline – Česti uzroci upale uha jesu tumorska oboljenja i pojave izraslina u spoljašnjem ušnom kanalu, koje vremenom rastu i mogu svojom veličinom i lokalizacijom da dovedu do začepljenja ušnog kanala i do velikih problema u zdravstvenom smislu.

Alergije – Najčešće su u proleće, ali mogu se javiti i u bilo koje doba godine ako su nutritivne ili izazvane nekim drugim agensom (grinje, kućna prašina, primena nekih hemikalija, netolerancija na vrućinu ili hladnoću, autoimuna stanja). Važno je istaći da je alergija jedino stanje u kome su oba uha zapaljena. Ni jedno drugo patološko stanje neće dovesti do upale oba uha.

Lečenje – U zavisnosti od toga šta je uzrokovalo upalu uha, može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, a kod komplikovanih, zapuštenih ili tumorom uzrokavanih upala može trajati i nekoliko meseci. Naravno, opšta je preporuka da se odmah javite veterinaru, koji će preduzeti odgovarajuće mere u odnosu na primarni pregled pacijenta. Potrebno je detaljno obavestiti veterinara o svim merama koje ste preduzeli sami .

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *