Bugarski ovčar: Rasa koju je proslavio Vladimir Putin

Kada je pre nekoliko godina ruski predsednik bio u poseti Bugarskoj, od premijera Bosirova na poklon je dobio štene bugarskog ovčara. Ovaj bucmasti štenac osvojio je srce Vladimira Putina i, možda prvi put, imali smo priliku da vidimo nasmejanog ruskog predsednika.

 

Njihove fotografije obišle su svet i ova rasa postala je planetarno popularna, iako mnogi pre fotografije s Putinom za nju nikada nisu čuli. Bugarski ovčar je pas čuvar i radni pas. Izgledom podseća na šarplaninca, nepoverljiv je prema strancima i ima izražen zaštitnički stav. Ukoliko mu se neka osoba ne dopadne, biće na distanci, ali će režati i lajati. Posvećen je vlasnicima, odan, može biti i kućni i radni pas, u zaisnosti od navika i mesta stanovanja njegovih vlasnika. Ovaj pas braniće vaše druge kućne ljubimce, odlično se slaže sa psima i drugim životinjama, dok će na farmi čuvati stado i kuću.

Potrebna mu je rana socijalizacija i disciplina, kako ne bi postao agresivan. Bugarski ovčari su vekovima uzgajani kao nezavisni psi čuvari, koji u polju i na širokim prostranstvima, prilikom čuvanja stada, sami donose odluke da li će nekoga napasti ili ne. Ukoliko osete opasnost, sigurno će napasti.

Nemaju većih zdravstvenih problema, ubrajaju se u veoma zdrave i izdržljive pasmine. Veoma su aktivni – svakog dana bi ih trebalo voditi u duže šetnje, igrati se s njima i omogućiti im zahtevan fizički trening. Dlaku bi im trebalo redovno češljati, svaka dva do tri dana. Životni vek im je od 12 do 14 godina.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *