macke

Zašto mačke nisu naši najbolji prijatelji?

Nove studije pokazale su da mačka jednostavno nije pripitomljena u meri u kojoj je to slučaj sa psom i da se to verovatno nikad neće ni dogoditi.

 

Postoji razlog zašto mačke ne zovemo čovekovim najboljim prijateljima, a razlog se krije – u genima. Glavni razlog što mačke uopšte provode vreme s ljudima jeste taj što redovno dobijaju nagrade, pre svega u vidu hrane.

Naučnici s univerziteta u Vašingtonu analizirali su genom mačke i poredili gene divljih i domaćih. Iako su u nekim oblastima pronašli značajne razlike, zaključili su da su mačke zapravo samo „polupripitomljene”. Istraživači kažu da su bili iznenađeni što su u DNK mačke pronašli bilo kakve tragove pripitomljavanja. A glavne promene koje su pronašli tiču se gena koji su povezani s memorijom, strahom i očekivanjem nagrade. Za ove oblike ponašanja generalno se smatra da imaju ulogu u procesu pripitomljavanja.

  • Ljudima su mačke bile dobrodošle jer su kontrolisale broj glodara koji su im pravili štetu – objasnio je profesor Voren, vođa istraživanja. – Pretopstavljamo da su mačkama ponudili hranu kao nagradu da bi se zadržale i pomogle im u rešavanju problema s glodarima.

To znači da su se mačke, iako bi radije ostale samotnjaci, ipak približile ljudima, a čovek je vremenom birao one najpitomije i zadržavao ih kao ljubimce. Bez obzira na sve promene, analiza gena je pokazala da u ključnim karakteristikama, poput ishrane isključivo mesom ili izuzetnog čula njuha, nije bilo promene u odnosu na divlje mačke.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *