healthy-dog-happy-dog

Stručnjaci za ishranu: Kuvajte svom psu

Sigurno je lakše skoknuti do prodavnice i napuniti kesu konzervama i džakovima suve hrane, ali ne smeju se potceniti ni argumenti stručnjaka koji su na strani domaćih kuvanih obroka.

 

Izvor: magazin Pas

Ključ spremanja domaće hrane za pse jeste u odabiru namirnica koja će životinji omogućiti unos potrebne količine proteina, vitamina, ugljenih hidrata i minerala.

Srazmerno povećanju rafova u pet-šopovima širom Srbije, poslednjih godina množe se i dileme vlasnika pasa o pravilnoj i zdravoj ishrani njihovih ljubimaca. I dok tržište preplavljuje sve više robnih marki industrijske hrane, ručak za svoje četvoronožne prijatelje sve više vlasnika traži u – sopstvenoj kuhinji.

Šta je bolje za psa teško je reći, jer su mišljenja uglavnom podeljena. I dok se jedni kunu da je fabrička hrana zdravija jer sadrži sve što je potrebno psećem organizmu, drugi u tome vide zamku i razlog više za samostalnu pripremu obroka.

Domaći kuvani obroci psu omogućavaju dovoljno energije, kao i dovoljne količine vitamina i proteina u najčistijem obliku, a organizam ne opterećuje aditivima, konzervansima, dodacima i drugim nezdravim materijama. Obroci iz kuhinjskog lonca uz to su i jeftiniji, što nije nevažno, naročito ako se serviraju velikim psima sa većim apetitom.

  • Najbolje je da se svaki vlasnik pre nego što počne da sprema obroke svom ljubimcu kod stručnjaka prvo informiše o vrsti hrane koja se preporučuje, njenoj energetskoj vrednosti, kombinacijama namirnica, načinu spremanja – kaže veterinar Miroslav Kolar.

Prema njegovim rečima, najdelikatnije je pitanje balansa sastojaka, kao i način termičke obrade. Ključ spremanja hrane kod kuće jeste u odabiru namirnica koje će životinji omogućiti unos potrebne količine proteina, vitamina, ugljenih hidrata i minerala.

To, međutim, nije baš uvek lako, posebno ako se kuvana hrana kombinuje sa kupovnom. Svaki vlasnik psa će se složiti da je domaća hrana jeftinija i dostupnija. Pijaca je najbolji izvor sirovina za spremanje psećih gozbi. Ona, međutim, traži i vreme, prostor, ali i znanje i veštu kuvarsku ruku vlasnika. Većina pasa voli da jede spremljene obroke, naročito ako je njihova osnova meso.

Spremanje kućne hrane prilika je i da se ljubimcu “podmetnu” i namirnice koje nisu na listi najomiljenije pseće klope. To se posebno odnosi na povrće ili zrnevlje koje većina pasa (osim najproždrljivijih, poput labradora ili retrivera) vešto izbegava.

Stručnjaci za pseći jelovnik nemaju dileme da pored mesa osnovni sastojak domaćeg obroka treba da bude pirinač, ali i zeleno povrće – spanać, zelena salata, brokoli… Bez razlike kojoj rasi pripada pas, potrebno je da mu vlasnik dobro izbalansira sastojke u obroku. Do toga se dolazi računanjem kalorijske vrednosti, koja treba da bude u skladu sa rasom i starošću psa. Najvažnije je da se zadovolje potrebe za hranljivim materijama u grupi namirnica.

  • Obrok koji se priprema obavezno treba da sadrži proteine kojih ima u mesu, ribi, obranom mleku, mladim sirevima. Ugljeni hidrati nalaze se u žitaricama ili hlebu, mast ili ulje takođe bi trebalo da budu prisutni u obroku, ali ne u velikim količinama. Korisne su i materije koje podstiču probavu, poput mekinja ili povrća. Ukoliko pas ne uzima neku drugu vrstu obogaćene fabričke hrane, s vremena na vreme porcije treba obogatiti dozom vitamina i minerala – kaže Kolar.

Prema osnovnoj šemi pripreme hrane, meso bi trebalo da zauzima oko polovine ljubimčevog obroka, a povrće i pirinač po četvrtinu. Ovome treba dodati po jednu kašiku ulja, suvog kvasca ili jedno jaje sa ljuskom. Ne treba zaboraviti da je ovde reč o bazičnom ključu, jer balans sastojaka zavisi od više faktora – starosti, rase, aktivnosti, zdravlja psa. Što se tiče mesa, uglavnom se preporučuje govedina (oko svinjskog uglavnom nema konsenzusa). U kućnom psećem meniju na smenu bi trebalo da se nađe i dobro kuvana testenina, džigerica, pileća srca, riba…

Alternativa granulama je i meka konzervisana hrana, koje je takođe dosta na tržištu. Ona je potpuno po meri malim rasama, kojima je potrebna manja količina energije, ali kod većih rasa je druga priča. Njima su potrebne veće porcije, koje vlasnici pojačavaju dodavanjem hleba ili drugim namirnicama velike hranljivosti. Najveća mana ove vrste ishrane jeste u maloj isplativosti, jer se po nemaloj ceni dobija srazmerno mala količina hrane. Uz to psu preti opasnost da dobije nedovoljno ili previše hranljivih sastojaka.

Kod pripreme hrane često se gubi deo njene vrednosti, jer prekomerno kuvanje uništava većinu vitamina, belančevina i minerala.

Preporuka je da se meso kuva što kraće, odnosno treba težiti da je “omotač” obaren, ali da je unutrašnjost tkiva sirova. Ne treba smetnuti s uma da i domaća hrana nosi određene rizike koji su u mesu, a naročito iznutricama, gde se često mogu naći razvojni oblici parazita, koji lako mogu ući u telo psa. Zato treba posebnu pažnju obratiti na kvalitet i mesta gde se namirnice kupuju.

SAVETI ZA PRIPREMU 

– prvi izbor je goveđe meso, koje bi trebalo da bude oko polovine obroka

– mesto ne prekuvavati, a supom natopiti pirinač ili žitarice

– umesto najčešćeg belog, bolje je koristiti integralni pirinač

– u ljubimčevoj porciji uvek su dobrodošle šargarepa i jabuka, najbolje rendane ili blago prokuvane

– dobar izvor ugljenih hidrata su sušene pahuljice od žitarica, a najbolje su ovsene, ražene ili ječmene (one se ne kuvaju nego natapaju supom ili sokovima od kuvanja povrća)

– tvrdo povrće najpraktičnije je narendati ili samleti i ukoliko je narendano ubaciti pri kraju kuvanja mesa na 2-3 minuta

 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *