njuh

Psi mogu da nanjuše bolesti

Specijalista za rak dr Leonard Lichtenfeld, koji je pisao o ovom fenomenu na blogu Američkog društva za bolesti raka, priznao je da se smejao kad je prvi put čitao studiju koja govori o psima koji mogu da nanjuše rak. Međutim, kad su se pojavile mnoge studije o ovoj temi, i ovaj naučnik promenio je mišljenje.

 

Izvor: magazin Pas

Neželjeno oslobađanje isparljivh organskih jedinjenja (VOCs) u atmosferu predstavlja opasnost po zdravlje i životnu sredinu. Zbog svog specifičnog čula mirisa psi mogu da otkriju VOCs u izuzetno malim količinama. Na osnovu ovih saznanja, nekoliko istraživača, u poslednjih deset godina, uspešno je obučilo pse da nanjuše rak.

Prva studija sprovedena je 2004. godine u Engleskoj i bila objavljena u britanskom medicinskom časopisu. Šest pasa trebalo je da onjuši urin koji je pripadao pacijentima koji imaju rak prostate. Stopa uspešnosti od 41% nije bila neverovatna, ali je bila veća za 14% od istraživačke procene. Od tada, psi su povećali stopu uspešnosti redovnim prepoznavanjem drugih oblika raka, uključujući rak kože, pluća, dojke… Dve godine posle eksperimenta s karcinomom bešike, naučnici Pine Street Foundation iz Kalifornije obučili su pse da nanjuše rak dojke i rak pluća. Umesto urina, psi su njuškali dah pacijenata. Rezultati su bili zapanjujući – stopa uspešnosti bila je 88% kod otkrivanja raka dojke i 97% kod raka pluća.

Najimpresivniji rezultati zabeleženi su 2011. godine u Japanu, kad su psi na osnovu daha pacijenata otkrili rak debelog creva. Stopa uspešnosti bila je 98%. To se pokazalo tačnijim od tradicionalnih dijagnostičkih testova otkrivanja ove vrste bolesti.

Do sada je fenomen „njuškanja“ korišćen samo u istraživačkom smislu, ali naučnici se nadaju da će u budućnosti psi uspešno pomagati u otkrivanju zdravstvenih problema kod čoveka.

Osim otkrivanja raka, pas može da oseti i druge bolesti. Ljubimci na osnovu ponašanja mogu da osete kada nešto nije u redu. Kad se radi o osobama sa psihološkim problemima, kao što je postraumatski sindrom  ili poremećaj anksioznosti, psi kroz govor tela i ponašanje vlasnika prepoznaju i daju do znanja drugim ljudima da se njihov vlasnik ne oseća dobro.

Često se dešavalo da pas spase život vlasniku upozoravajući ga na zdravstveni problem, čak i pre nego što se pojavi. Na osnovu ponašanja mogu da upozore dijabetičara na visok ili nizak nivo šećara u krvi pre nego što osoba počne da oseća bilo kakve simptome. Takođe, psi mogu da upozore ljude na visok krvni pritisak, pa čak i na srčani napad. Česti su i slučajevi kada su ljubimci unapred znali da če njihov vlasnik imati epileptični napad.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *