hrana

Ishrana: Psi obožavaju vlažnu hranu

Iako i danas mnogi vlasnici pasa smatraju da je prirodno kuvana hrana ujedno i najzdravija,  veterinari podsećaju da se pseći probavni trakt razlikuje od ljudskog,  pa su mnoge namirnice i začini koje nama prijaju štetni za naše pse.

 

Izvor: magazin Pas

O prednostima konzervirane hrane oglasio se i Nacionalni istraživački savet u Vašingtonu,  koji je zaključio da konzervirana hrana može biti hranljivija i bolja od klasičnih granula. Pododbor koji se bavi zdravljem i ishranom pasa i mačaka, objavio je rezultate istraživanja koji govore o tome da vlažna hrana sadrži više mesnih proteina i manje ugljenih hidrata što je formula za dugovečnost pasa. Pošto je hermetički zapakovana, ne sadrži nikakve sintetičke konzervanse. Samim tim, masti i ulja, zatvoreni unutar konzerve, ne mogu da oksidiraju, lako da se pokvare, niti da izgube hranjivost.

Ova hrana nema veštačkih ukusa niti boja. Mesni sastojci u konzervama su najbliži prirodnom ukusu, mnogo su ukusniji, sočniji i imaju primamljiviji miris, što je veoma važno, jer uprkos uvreženom mišljenju da su svi psi gurmani, oni zapravo mnogo više reaguju na mirise i dopada im se ona hrana koju prepoznaju njuhom.

Zato je ova vlažna hrana idealan obrok za starije pse, jer oni vremenom gube osetljivost čula. Seniori u svojim zrelim godinama često oboljevaju i od hroničnih problema sa desnima, pa žvakanje tvrde hrane može da im stvara poteškoće i da bude veoma bolno. Zato je meka, vlažna hrana odlično rešenje, jer ne stvara nikakve probleme pri žvakanju, niti varenju. Ona je optimalno rešenje i za pse koji se razbole ili im pomanjka apetita. Osim što ima izrazitiji i primamljiviji miris, puna je proteina, vitamina i mineral, koji doprinose održavanju zdravlja i opštoj kondiciji. Idelana je i za pse koji imaju problema sa zubima, vilicom ili pak imaju mala usta.

Konzervirana hrana je dobra i za pse koji imaju otežano varenje ili pate usled gojaznosti. Pošto porcija vlažne hrane ima isti broj kalorija i hranjivih materija kao i porcija suve, ona ima veću zapreminu. Samim tim pre će zasititi ljubimca, odnosno popuniti rupu u njegovom želucu, tako da će on brže da zadovolji apetit.

Posebna prednost konzervirane hrane je – voda. Mnogi psi ne piju tokom dana dovoljno tečnosti, a ova hrana sadrži između 60 i 90 odsto vlage, dok suva ima između 6 i 10 odsto. Upravo je to još jedan razlog da im se daje vlažna hrana, jer je ona odličan izvor hidratacije.

Ipak, važno je napomenuti da jednom otvorenu konzervu ne treba dugo držati na otvorenom, van frižidera. Testovi su pokazali da na vazduhu može da stoji do dva sata, jer nakon toga može da blago promeni ukus i kvalitet. Na hladnom i mračnom mestu, može da se drži i po nekoliko dana. Optimalna su tri dana, jer je za to vreme zaštićena od većine bakterija.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *