trava

Dilema: Zašto je trava omiljena poslastica nekim psima?

Ako svom internet pretraživaču postavite pitanje „zašto psi jedu travu” (na engleskom), iskočiće više od 2,5 miliona sajtova na kojima se govori o ovoj temi. Ali, verovali ili ne, još uvek nema konsenzusa oko tačnog odgovora.

 

 

Odgovori su uglavnom isti. Prema jednoj „školi mišljenja” psi „pasu” zato što imaju problema sa stomakom. Trava pokreće nagon za povraćanjem, pa se posle toga psi osećaju bolje. Ovaj odgovor ima makar jedan nedostatak – veliki broj pasa uopšte ne povraća kad jede travu.

Drugi odgovor je da je to posledica činjenice da su psi nastali evolucijom od vukova, koji u prirodi uglavnom jedu biljojede. Zajedno s mesom biljojeda, oni tako pojedu i sadržinu njihovog stomaka. A to je, uglavnom – trava. Ta „dijeta” koja uključuje travu tako se, navodno, prenela i na generacije današnjih pasa. Niko, međutim, ne nudi naučno potkrepljenje za ove odgovore.

Jedno od retkih istraživanja na tu temu sprovedeno je 2008. godine na Univerzitetu u Kaliforniji. Serija ispitivanja pokazala je da nema mnogo veze između jedenja trave i bolesti stomaka kod pasa. Iako je 79 odsto posmatranih pasa „paslo”, nijedan od njih nije pre toga pokazivao znakove bolesti, a svega osam odsto posle toga je povraćalo. Isto tako, pokazalo se da ni psi kod kojih su u ishranu uključene biljke (voće i povrće) nisu prestali da jedu travu.

Zaključak je bio da je reč o normalnom ponašanju pasa koje nema veze s bolešću ili s nedostacima u ishrani. Pretpostavlja se da je to navika nasleđena od predaka i da je ranije trava u ishrani bila značajna zbog vlakana koja su olakšavala varenje i čistila sistem od parazita. Drugi, pomalo laički odgovor nudi čuveni stručnjak za ponašanje pasa Stenli Koren – možda psi jednostavno vole ukus trave.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *