najduze-zive

10 rasa pasa s najdužim životnim vekom

Mešanac jazavičara, terijera i bigla po imenu Maks pre dve godine godine ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji pas, uginuvši u svojoj 30. godini – impresivno za svet pasa u celosti.

 

Svi bismo voleli kada bi naši psi mogli da žive jednako dugo kao i mi. Nažalost, to nije moguće, ali zato su stručnjaci napravili listu pasa s najdužim životnim vekom.

Evo koji to psi najduže žive:

Čivava – životni vek: 18 godina. Osim svoje veličine, jedan od razloga zbog kojeg ova rasa živi duže jeste ta što ovi psi nisu preterano bolećivi. Lista najčešćih bolesti kod čivave su iščašenje čašice kolena i problem sa zubima, što i nije tako opasno po njihovo celokupno zdravlje.

Tibetanski apso – životni vek: 18 i više godina. Najstariji pas ove rase uginuo je u svojoj 29. godini.

Bigl – životni vek: 15 i više godina. Buč, bigl koji je živeo u Virdžiniji, uginuo je 2009. godine u svojoj 27. godini.

Maltezer – životni vek: 15 i više godina. Ova rasa retko kada ima problema sa zdravljem, jer im je to u genetici, što doprinosi tome da duže žive

Patuljasti špic – životni vek: 15 godina. Najčešći zdravstveni problemi kod ovih rasa su problemi s kolenima.

Bostonski terijer – životni vek: 15 godina. Ova rasa često ima respiratornih problema, kao i problema s očima poput katarakte, što i nije toliko opasno po život.

Pudla – životni vek: 15 godina. Smatra se da pudle ili mešanci pudli spadaju u pse koji imaju najduži životni vek.

Oštrodlaki jazavičar – životni vek: 14 godina. Jedan jazavičar koji je pre nekoliko decenija uginuo u 21. godini ušao je tada u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji pas.

Patuljasti šnaucer – životni vek: 14 godina. Ova rasa je veoma aktivna što pozitivno utiče na njihovo zdravlje.

Mops – životni vek: 12 do 15 godina. Ova rasa je sklona respiratornim problemima, ali osim toga nemaju nikakvih genetskih problema.

Izvor: Telegraf rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *