irska

Irska – prestonica krijumčarenja pasa

Ilegalni uzgoj pasa, do nivoa gotovo industrijske proizvodnje, pretvorio je Irsku u evropsku prestolnicu krijumčarenja štenaca, tvrde tamošnje grupe za zaštitu životinja.

 

  • Irska trgovina psima je nacionalna sramota – rekao je Brajan Gilen, direktor Dablinskog društva za sprečavanje okrutnosti nad životinjama (DSPCA). – Naš cilj je da ostanu bez posla. Što više lanaca ilegalne trgovine presečemo, to će više osetiti tamo gde ih najviše boli – po džepu. Želimo da u budućnosti bavljenje tim poslom za njih postane neisplativo – naglasio je Gilen.

Iako sporadično imaju uspeha, agencije za dobrobit životinja suočene su s pravom industrijom – godišnje se ilegalno prokrijumčari 30 hiljada štenaca, čija ukupna vrednost iznosi 20 miliona evra!

U prethodna dva meseca izvedeno je sedam uspešnih racija u irskim lukama, tokom kojih je otkriveno i spaseno 150 štenaca. Većina njih predstavlja takozvane “dizajnerske pasmine” poput biglova, bišona, francuskih buldoga ili kavalirskog španijela kralja Čarsla. Nedavno je u prtljažniku automobila otkrivena pošiljka štenaca vredna 30 hiljada evra. Mnogi od tih štenaca su premladi za putovanje, nisu vakcinisani niti čipovani, a time nose i zdravstveni rizik.

Mnogi od njih verovatno će razviti mentalne i fizičke bolesti kao rezultat razmnožavanja u bliskom srodstvu i načina na koji se prema njima odgajivači ophode, navode agencije. Uzgajivačnice su skučene, higijenski uslovi su loši, a često nema ni vode. Aktiviste za zaštitu životinja ljuti što velika većina štenaca ipak neopaženo biva prokrijumčarena, a do krivičnog gonjenja krijumčara retko dolazi.

  • Sve se vrti oko novca. Ne želim ni za jednog psa da kažem da je “modni trend”, ali nema sumnje da ovu jezivu trgovinu podstiče kombinacija “selebriti” kulture i instant oglašavanja na internet – rekao je Dejvid Vilson, portparol Ulsterskog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama u Severnoj Irskoj. – Ranije biste nazvali respektabilnog uzgajivača, a on bi vas stavio na listu čekanja. Danas ljudi nisu spremni da čekaju. Ujutro možete na internetu da naručite štene i već popodne ga pokupite na nekom parkingu, bez suvišnih pitanja – zaključio je Vilson.

Izvor: B92
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *