Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2014-03-13 06:19:42Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Saveti: Zašto su omega 3 masne kiseline važne za zdravlje naših pasa

Masnoće su glavni izvori energije za pse, a energija koju proizvode je dva i po puta jača od one koju stvaraju proteini i ugljeni hidrati. Naravno, govorimo o dobrim masnoćama. Zato je važno da znate koliko su u ishrani pasa važne omega 3 masne kiseline.

 

Izvor: magazin Pas

Ne samo da daju energiju i vitalnost našim psima, već doprinose zdravlju kože i sjaju dlake. Takođe, daju gipkost jastučićima na šapama.

U ishrani, omega 3 masne kiseline doprinose transportu i apsorpciji vitamina A, D, K i E. Takođe, igraju važnu ulogu i u zgradnji ćelija, kao što su ćelije vida i ćelije mozga zadužene za učenje. Zbog njih i hrana ima lepši ukus.

Esencijalne masne kiseline organizam nije u mogućnosti da proizvodi sam, već ih moramo unositi putem hrane ili suplemenata. Ukoliko ih u organizam ne unosimo svakodnevno, a ovo važi jednako za pse i ljude, vitalne funkcije mogu biti ugrožene.

Iako je hrana za pse bogata omega 6 masnim kiselinama, one nemaju nutritivnu vrednost omega 3 kiselina. Omega 6 nalazi se u proizvodima od mesa, žumancetu, žitaricama i biljnom ulju, a najbolji izvor omega 3 masnih kiselina je riba iz hladnih voda (mora, reka ili jezera). Omega 3 iz ribe omogućavaju snabdevanje organizma esencijalnim mastima i tako regulišu metabolizam.

Ipak, one su veoma nestabilne i lako mogu da “ispare” usled vrućine, svetla, izloženosti kiseoniku, i zato je veoma važan način na koji čuvate i pripremate hranu bogatu ovim materijama.

Psima možete davati ribu poput sardine, tune ili lososa, a u dogovoru sa veterinarom možete uključiti i suplemente u vidu gel kapsula jer one sprečavaju prodiranje kiseonika.

Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama su:

  • Riba iz hladnih voda i njihovo ulje
  • Jaja kokošaka hranjenih namirnicama bogatim omega 3 masnim kiselinama
  • Laneno ulje, uljana repica, soja, zeleno lisnato povrće

Blagodeti omega 3:

  • Podstiču razvoj nervnih ćelija, kardiovaskularnog, imunog i reproduktivnog sistema, kao i zdravlje kože i dlake
  • Ublažavaju hronične tegobe izazvane kolitisom, gojaznošću, inflamatornom bolesti creva, bolovima u zglobovima zbog artritisa i kožnih problema izazvanih alergijama
  • Kod štenaca, omega 3 masne kiseline imaju vitalni značaj za razvoj ćelija oka
  • Ublažavaju stres i podstiču kognitivne funkcije naročito kod pasa seniora
  • Ublažavaju svrab i iritaciju kože
  • Usporavaju rast i širenje metastaza, dok je dokazano da omega 6 pospešuje ove procese
  • Riblja ulja smanjuju nivo triglicerida i holesterola u krvi

 

Naravno, sredina je zlatna – pa tako ne bi trebalo preterivati sa ovim esencijalnim kiselinama jer su kalorične. Nikada nemojte na svoju ruku dodavati namirnice ili suplemente u ishranu svog psa, već se uvek najpre konsultujte sa veterinarom.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *