pranje-zuba

Savet: Kako maci oprati zube?

Macama, koje su poznate kao najurednije i najčistije u životinjskom carstvu, ipak treba naša mala pomoć. Naime, bolesti zuba ili pravilnije rečeno periodontalne bolest najčešće su kod maca. Pranje zuba je jedna od preventivnih mera, a evo kako da ih naviknete.

 

Možete vrlo jednostavno da redukujete ili da prevenirate bolesti zuba sa posebnom dijetalnom hranom (u zadnje vreme dostupno na našem tržištu) i sa pranjem zuba. Portal Životinje rs daje nekoliko korisnih saveta.

Obratite pažnju na sledećih nekoliko koraka i vaša maca može imati zdrava usta i zdrave zube, a vi ćete biti nagrađeni poljupcem bez zadaha.

– Najlakše je početi održavanje usne duplje kod mladih jedinki jer tada je sve zdravo i nema već nataloženog zubnog kamenca. Naravno, u to doba je i najlakše naučiti životinju da se moraju prati zubi. Za ovu akciju vam treba mekana dečja četkica za zube ili četkica za zube za mačke i veterinarska zubna pasta. Ovo poslednje je vrlo bitno, jer paste za ljude sadrže mnogo soda bikarbone i moraju se isprati, a veterinarske su spremljene za vašeg mezimca i ne moraju se ispirati, pri tom su sa zavodljivim ukusom piletine, ribe… – rekla je veterinar Klara Ćurčin iz veterinarske ambulante “Intervet”.

Morate znati i to gde, kada i kako oprati zube mački.

  • Periodontalna bolest najčešće “napada” gornje zadnje zube. Plak se svakodnevno stvara na površini zuba, posebno na granici desni i zuba. Za 36 sati plak se mineralizuje i posle se pranjem ne može ukloniti. Zbog ovog se preporučuje pranje zuba svakodnevno i posebno obratiti pažnju na granicu desni i zuba – dodala je ona.

Napravite rutinu od pranja zuba, radite to svakodnevno po mogućnosti u isto vreme i uvek nagradite strpljivost vaše mace.

– Počnite tako što ćete prvo dati mački da proba pastu za zube – neka je lizne. Za koji dan ponovite ovaj postupak pa stavite pastu na prst i namažite nežno na desni mačke. Za koji dan ponovite ovo ali sa četkicom za zube. Za koji dan ponovite ovo ali onda probajte da napravite cirkularne pokrete u ustima Vašeg ljubimca. Ovo bi trebalo da traje oko 30 sekundi. Unutrašnju stranu zuba pokušajte oprati tek kad kompletno prihvati mačka pranje zuba – objasnila je Klara.

Osim redovnog pranja zuba neke mačke ipak trebaju profesionalno čišćenje kao i ljudi, jer je stvaranje zubnog kamenca individualno. To zavisi od vrste hrane, pH vrednosti pljuvačke i od još nekih faktora. Kada mački treba profesionalno skidanje kamenca, nosite ljubimca kod veterinara.

Kvalitetno skidanje kamenca se radi u totalnoj anesteziji jer se tako završi za manje vremena, a uradi se kvalitetnije.  Posle skidanje kamenca obavezno je poliranje zuba. Kvalitetno skidanje zubnog kamenca radi se sa ultrazvučnim aparatima za skidanje kamenca, nipošto manuelno jer se tako oštećije gleđ zuba.

Posle ovog tretmana pokušajte ponovo pranje zuba i dentalne dijete, jer će i vama i vašoj mački tako biti bolje.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *