ridzbek

TAJLANDSKI RIDŽBEK – Egzotični vagabund

 

Lutalački gen ih nije napustio, pa će, ako ne vodite računa, rado odskitati i vratiti se navikama svojih predaka koji su živeli u divljini ili na ulici

Donedavno, ovaj pas bio je potpuno nepoznat van Tajlanda gde su ga zvali jednostavno „mah thai“ – tajlandski pas.

Reč je o jednoj od tri rase koje krasi karakteristična štrafta na leđima s dlakama koje rastu u suprotnom pravcu u odnosu na ostatak tela, odakle i ime ridžbek.

Tajlanski ridžbek je drevna rasa koja uglavnom nije imala nikakvog dodira s evropskim rasama, i u velikoj meri je zadržao izgled prvobitnih lovačkih pasa. Kinološka društva na Zapadu uglavnom ne priznaju ovu pasminu, ali se na Tajlandu staraju o njenom očuvanju i budućnosti.

Pripadnici ove rase veoma su inteligentni, znaju da budu vrlo aktivni i uz dobro vaspitanje mogu da budu odlični i odani ljubimci. S obzirom na to da su se hiljadama godina razvijali bez bliskog kontakta s ljudima, pomalo su svojeglavi i ne preporučuju se ljudima koji nemaju temeljno razumevanje psećeg ponašanja. Vešti su u skoku i lako će preskočiti prepreke koje nisu dovoljno visoke.

Lutalački gen ih nije napustio, pa će, ako ne vodite računa, rado odskitati i vratiti se navikama svojih predaka koji su živeli u divljini ili na ulici.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *