pitbul

Montreal zabranio pit bulove i staforde

Nakon nedavnog incidenta u kom je jedan pit bul napao ženu na ulici koja je usled teških povreda preminula, vlasti Monterala zakonom su zabranile držanje pit bulova, staforda, kao i mešanaca ovih rasa

 

Kako je objašnjeno, u ovom kanadskom gradu više neće biti moguće za ljubimca nabaviti ove rase, a postojeći vlasnici imaće nove zakonske obaveze. Oni će platiti taksu za držanje ovih pasa u iznosu od 150 dolara, tokom šetnje su obavezni da psa neprekidno drže na povocu, kao i da psa sterilišu, vakcinišu i čipuju.  Oni koji nemaju novca da plate ove namete, moraće da se pomire sa činjenicom da će im psi biti oduzeti i eutanazirani.

Veterinari smatraju da je ovaj zakon pogrešan i napominju da se zdravi i neagresivni psi nikako ne smeju uspavljivati,  pa čak i ako njihovi vlasnici prekrše ovu regulativu. I građani Montreala, ali i drugih delova Kanade, SAD, pa i šire, osudili su ovakav potez vlasti i još jednom naglasile da su vlasnici ti koji su krivi i moraju odgovarati za eventualne napade.

Kako su navela društva za zaštitu životinja, sada će svi psi ovih rasa, ali i svi psi sa većom glavom – jer ovaj zakon sadrži i takvu formulaciju, biti na “crnoj listi” i biti izopšteni iako nisu agresivni.

Veliki problem su i psi koji se nalaze u azilima i prihvatilištima, jer je sva prilika da će uskoro biti uspavani.

Zakon na snagu stupa 3. oktobra, a vlasnici pit bulova, staforda i njihovih mešanaca se nadležnim organima moraju javiti do kraja ove godine kako bi preduzeli sve neophodne zakonske korake i zadržali pse ovih rasa kao svoje ljubimce.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *