smeh

Da li ste znali… da se i psi smeju

Iako nam i njihov izraz lica često liči na širok osmeh, pseći smeh zapravo zvuči kao zadihanost

 

Psiholog Patriša Simon proučavala je pseći smeh. Nije baš pronašla dokaz humora, ali saznala je da psi mogu da se smeju, posebno kad se igraju s drugim psima i ljudima.

Taj smeh je u stvari karakterističan zvuk zadihanosti (kratkih i brzih udisaja i izdisaja), ali drugačije zadihanosti od one kad pas trči ili mu je vruće.

  • Netreniranom ljudskom uhu zvuči kao zadihanost – „hah, hah“, kaže Patriša. – Kad smo testirali različitu vokalizaciju koju smo snimili tokom igre, puštajući je tokom eksperimenta – jaukanje, režanje, lajanje – to nije bilo dovoljno da izazove razigranost i spremnost na igru. Međutim, „smeh“ ili to čudno disanje uspeli su da izazovu razigranost.

Daljim nalazima pronašli su da puštanje ovakvog disanja izaziva pozitivnu reakciju kod napuštenih pasa – umanje stres, promoviše društvenost i povećava šansu za udomljavanje.

Slično, karakteristično ubrzano disanje emitovali su i naši majmunski preci – zadihanost je funkcionisala kao signal da je u pitanju benigna igra i da niko neće nastradati. Veruje se da je upravo od ovoga evolucijom nastao i ljudski smeh.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *