udomite-stariju-macku

Savet: Zbog čega je bolje udomiti stariju mačku?

Prilikom izbora mačke budući udomitelji često insistiraju da njihova nova ljubimica bude mlada mačka ili mače koje je tek odvojeno od majke. Mačići su zaista neodoljivi, ali možda je bolje da razmislite o odrasloj mački. Evo i zbog čega

 

Neko je već uradio vaš posao – starije mačke su već naučene da vrše nuždu na predviđenom mestu, već znate koju hranu najviše vole i najverovatnije su već sterilisane.

What you see is what you get – rekli bi Englezi. Mačka se vremenom ni u izgledu ni u ponašanju ne menja kao što je to slučaj kod pasa, ali promene se svakako dešavaju. Pojedini vlasnici iznenade se koliko je malo vremena potrebno da od mačeta nastane krupna mačka od 10 kilograma! Kada udomite već stariju mačku – iznenađenja ovog tipa neće biti! Ako udomite mače, ne znate kakvog će karaktera biti kada napuni na primer dve godine. U azilu se možete raspitati o ponašanju i karakteru mačke, o njenom zdravlju i već tada ćete biti spremni na ono to vas čeka sa novim ljubimcem.

Starije mačke su mirnije – one su prerasle „tinejdžerske nestašluke“, žvakanje jastuka, grickanje kućnih biljaka i cepanje zavesa. Starije mačke su generalno mnogo mirnije, a dane provode ležeći na suncu ili uživajući na fotelji. Takođe, ponašanje starije mačke je lakše predvideti i kontrolisati.

Bolje za manju decu – starije mačke su tolerantnije, mirnije i na dečije grube igrarije neće uzvratiti grebanjem, dok će mačići odmah pokazati tek naoštrene kandže. Vlasnici mladih mačaka i mačića žale se da njihova ljubimice ne voli da se mazi. Sa druge strane “gospođe u godinama” bi po ceo dan odmarale u vašem krilu dok ih vi nežno milujete.

Zaista ste pomogli mački – mačići se lakše udomljavaju, dok je mačka „u godinama“ osuđena na život u azilu. Većina njih nikada ne nađe vlasnika i zato je udomljavanje starije mace siguran put do dobrog dela! Mnogi će udomiti mače, ali samo najhumaniji – macu u „zlatnom dobu“. Zapravo, vi ste verovatno njena jedina šansa!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *