jazavicar

Predstavljamo: Jazavičar – bistar, okretan i umiljat pas

Stari Egipćani su ga opisivali kao žestokog i vatrenog. Nemci su dodatno usavršili rasu i dali mu prepoznatljiv izgled kakav ima danas. Nastao ukrštanjem goniča i pinča, nasledio je najbolje gene od obe pasmine. Jazavičar ima lovački temperament, veoma izraženo „svoje ja“ i srce koje kuca samo za najdraže

 

Izvor: magazin Pas

Pre pojave vatrenog oružja goniči su bile rase pasa koje su dostizale vrhunac u lovu. Način lova se, međutim, umnogome izmenio pojavom vatrenog oružja, pa je uloga pasa u lovu pretrpela velike izmene. Više lovci nisu bili samo zainteresovani za lov nad zemljom, već i za lov pod zemljom. Dugonogi goniči im nisu mogli ispuniti taj zadatak, pa su Nemci došli na ideju stvaranja psa sa kratkim nogama i izduženim telom. U 16. veku ukrstili su švajcarskog niskonogog goniča tipa jura s pinčom. Jasno je da su specifični atributi koji se javljaju kod jazavičara sigurno u vezi i s nekom vrstom mutacije u toku ukrštanja i stvaranja rase.

Veoma veliku ulogu u razvoju i usavršavanju ove rase imao je Wilhem Daake koji je s uzgojem počeo 1868. Pošto se populacija jazavičara vrlo brzo uvećavala, pojavila se potreba za jasno određenim rasnim priznanjem 1879. godine, a 1888. godine osnovan je i klub jazavičara u Nemačkoj. Tada su jazavičari korišćeni za lov na dabrove, zečeve, jazavce i vidre, a njihova hrabrost i nepresušna želja za borbom fascinirala je lovce, bilo da je reč o lovu nad ili pod zemljom. Plen koji je bio mnogo veći od jazavičara ne bi na vreme osetio strah videvši malog psa, pa bi ga jazavičar, zahvaljujući svom lukavstvu i naravno pomoći lovca, pobedio.

Neupućenima spoljni izgled ovih pasa može delovati pomalo komično, dok za iskusne daje veliku prednost, a evo i zašto. Njihova izdužena njuška, koju su nasledili od goniča, završava se špicom koji su nasledili od pinča. Te dve kombinacije mu daju ravan oblik gornjeg dela glave tako da mu se stop jedva primećuje. Veoma je sličan onom kod hrtova, a poznato je da je upravo ovakav oblik jedan od razloga što hrtovi dostižu vrhunac u vidu. Položaj očiju na takvom tipu oblika glave pruža široko vidno polje. Zato i jazavičar ima veoma dobar vid.

Od pinčeva su nasledili veliku okretnost i brzinu, tako da im kratke noge ne predstavljaju problem u slučaju naglih pokreta. Od goniča su nasledili veoma dobre njuh i sluh. Izduženo telo mu omogućava da se bez problema provlači kroz uske jame. Poseduju veoma jak i zvučan lavež poput velikih pasa, pa ih lovci bez problema mogu odlično čuti bez obzira na to da li je jazavičar pod ili nad zemljom

Ima i veoma razvijenu prirodnu inteligenciju i veoma dobre reflekse. Samostalno donosi odluke kad i kako treba napasti plen. Apsolutno smiren, ali i energičan, on od svog gospodara traži da se prema njemu, posle obavljenog zadatka, odnosi s uvažavanjem. Iako poseduje neopisivu hrabrost, oštrinu i opreznost, u isto vreme veoma je privržen, nežan, razigran i odan.  Ovaj pas ima izraženo „svoje ja” i u slučaju da se razmazi postaviće sebe za vođu. Više vole stariju decu.  Ako je pravilno dresiran, ovaj pas će vam pružiti uživanje od nežne i osećajne emotivnosti do veoma dobrog psa čuvara. Vrlo dobro se slaže s drugim psima i ljubimcima. Životni vek im je od 14 do 17 godina.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *