pas-i-voce

Ishrana: Koje voće možete, a koje nikako ne smete davati psu

Svi znamo da bez obzira šta jedemo, pas uvek želi da mu damo barem jedan griz. Ipak, kada je reč o voću, trebalo bi biti oprezan.

 

Evo koje voće možete podeliti sa psom:

Lubenica – bogata je vitaminima A i C, kao i kalijumom i magnezijumom. Niskokalorična je, a zbog velikog sadržaja vode, doprinosi hidrataciji. Pre nego date parče svom psu, obavezno je da ga očistite od semenki i kore.

Borovnice – voće koje je riznica antioksidanata. Mnogi psi ih obožavaju. Možete ih dodati hrani ili ih davati kao nagradu svom psu.

Pomorandža – zbog kiselosti, neće je voleti svi psi, ali ako vaš pas voli pomorandže, slobodno mu ih dajte s vremena na vreme. Kao što znamo, odličan su izvor vitamina C.

Brusnice – ove slatke bobice odličan su izvor vitamina C, mangana i vlakana. Mogu poslužiti i kao lek ako vaš pas ima urinarnu infekciju. Mnogi psi ne vole ih sirove jer su kisele, ali malo prokuvane prava su poslastica. Dodajte kašiku ili dve večeri svog psa i biće oduševljen.

Banana – napravite svom psu smuti od banane, ili je ispasirajte i dajte mu je kao jedan od obroka tokom dana. Uživaće u ovom zdravom obroku.

 

Koje voće nikako ne bi trebalo da dajete svom psu:

Avokado – ovo egzotično voće kod pasa može izazvati probleme sa stomakom, povraćanje i dijareju. Može biti toksičan za pse, jer im ne prija nijedan njegov deo.

Grožđe – samo nekoliko zrna vašeg psa može poslati kod veterinara.

Smokve – u velikom broju slučajeva izazivaju ozbiljne alergije kod pasa.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *