pas-i-san

Savet: Koliko je sati sna potrebno psima

U odnosu na ljude, psi nemaju ustaljeni režim spavanja, već najčešće dremaju nekoliko puta tokom dana. Vreme koje provedu u spavanju zavisi od različitih faktora kao što su starost, opšte zdravstveno stanje i fizičke odlike

 

Prosečno vreme spavanja – istina je da veterinari i drugi stručnjaci za ponašanje životinja još uvek nisu shvatili zašto psi toliko spavaju u toku dana. Ono što sigurno znamo je da je san važan,  osvežavajuć i prijatan. Većina pasa u proseku spava oko 14 sati dnevno.

U odnosu na ljude, psi se veoma lako prilagođavaju kada je u pitanju spavanje, odnosno, lako se prilagode različitim uslovima – ako se dešava za njih neka zanimljiva ili važna aktivnost, bez muke s bude i “odlažu” spavanje za kasnije.

Različite rase – mogu imati drastično različite potrebe kada je u pitanju spavanje. “Nežnim divovima” poput bernardinca, mastifa, pirinejskog planinskog psa i njufaundlenda, generalno je potrebno više od prosečnih 14 sati, pa znaju da spavaju oko 18 sati dnevno. Dok je većini pasa dovoljno oko 14 sati, radoznalim štencima koji svakim danom sve više rastu potrebno je od 18 do 20 sati sna dnevno kako bi “napunili baterije”, baš kao i bebama. Tokom sna mozak šteneta obrađuje sve nove informacije koje uči o prilagođavaju u okruženju.

Faze spavanja – I psi kao i ljudi tokom sna prolaze kroz različite faze. Nakon prve faze uspavljivanja, ulaze u sporu fazu sna kada su moždani talasi i puls usporeni. Tada pas postaje potpuno opušten. Oko desetak minuta kasnije nastupa REM faza (rapid eye movement). Kada primetite da ljubimac laje u snu ili pomera noge kao da trči, znači da je u REM fazi i da sanja.

Psi svakako spavaju više nego ljudi, ali ne tako čvrsto. Imaju sposobnost da prilagode svoje obrasce spavanja tako da mogu biti oprezni kad e nešto događa, a ostatak vremena čvrsto spavaju.

 

Izvor: Životinje rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *