posip

Saveti: Kako da posip ne bude noćna mora

Mace su veoma čiste životinje i s njihovom higijenom nećete imati problema, međutim, kada je reč o posipu, nekoliko saveta biće vam od pomoći

 

Neprijatan miris iz kutije sa peskom može vam stvarati probleme. Vlasnici se uglavnom naviknu, ali kada vam rođak ili prijatelj koji dođu u posetu, skrenu pažnju na neprijatan miris, nikome nije prijatno. Zato vam dajemo nekoliko saveta kako da vam dom uvek bude čist i mirisan.

Redovno čistite posudu sa posipom, idealno – jedanput dnevno. Što duže ostaci urina i izmeta stoje u kutiji, neprijatni mirisi postaju jači pa je važno da ostatke što pre pokupite i izbacite.

Menjajte pesak dva puta nedeljno. Čak i ako ste svakog dana skupljali ostatke urina i izmeta, vremenom se neprijatni mirisi talože. Zato redovno bacajte korišćeni posip i zamenite ga novim. Takođe, operite kutiju toplom vodom i sapunom, a kada se osuši sipajte čist pesak.

Jedanput godišnje zamenite posudu za posip. Vremenom, lopatica kojom čistite kutiju i mačka noktima prave ogrebotine na dnu kutije. Ta udubljenja teško se dobro i detaljno čiste, a u njima se zadržavaju mirisi. Svake godine zamenite posudu.

Isprobajte sprejeve za neutralizaciju mirisa. Uz pomoć malo sode bikarbone ili spreja za neutralizaciju mirisa osvežićete svoj dom. Mace nisu ljubitelji jakih mirisa pa isprobajte koji osveživač se dopada vašoj ljubimici, ili koristite one neparfemisane. Isprskajte posudu s malo osveživača svaki put kada čistite kutiju.

Pronađite vrstu posipa koja najviše odgovara mački. U prodaji ima mnogo vrsta posipa, sa prijatnim mirisima, različite teksture. Isprobajte koji se vašoj maci najviše dopada, a da i vama bude prijatnog mirisa.

Držite posudu s posipom na mestu gde postoji povremeno strujanje vazduha.  Jedna od najčešćih grešaka koju vlasnici mačaka prave jeste da posip drže u skučenoj, mračnoj prostoriji. Ovo samo potpomaže taloženje neprijatnih mirisa. Ukoliko je kutija na dobro provetrenom mestu mirisi se lako raziđu.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *