357

Psi i nužda po kompasu

Psi su osetljivi na Zemljino magnetno polje i, po tvrdnjama naučnika, pri vršenju nužde poravnavaju telo u smeru magnetne ose sever-jug.

Naučnici u Češkoj i Nemačkoj proučili su ponašanje 70 pasa tokom 1.893 defekacije i 5.582 urinacije u razdoblju od dve godine i zaključili da se psi usklađuju s magnetnim poljem u smeru sever-jug svaki put kad je to polje stabilno. Kad ga nešto poremeti, poput eksplozija u Sunčevoj atmosferi i poremećaja elektromagnetnog zračenja, i psi su zbunjeni.

Rezultati su objavljeni u časopisu Frontiers in Zoology, i pokazuju da su psi osetljivi i na intenzitet i na polaritet magnetnog polja. To usklađivanje sa smerom sever-jug, kažu naučnici, verovatno objašnjava često kruženje pasa pre nego što se nameste za defekaciju.

Ovo istraživanje donelo je autoru ove godine nagradu Ig-Nobel, svojevrsnu parodiju čuvene Nobelove nagrade koja se dodelje za najšašavija i najbesmislenija „ozbiljna” naučna otkrića. Među dobitnicima su i oni koji su objasnili uticaj mačaka na ljudsku psihu ili se bavili pitanjem zašto su kore od banane tako klizave.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *