Young woman stroke brown horse outdoor in summer day

Otkriće: Konji mogu da komuniciraju sa ljudima

Novo istraživanje pokazalo je da konji mogu da nauče da komuniciraju sa ljudima pomoću simbola.

 

U sprovedenom eksperimentu konji su naučili da pokažu kada im je toplo ili hladno, tako što su okretali glavu u pravcu simbola, crne horizontalne linije. Takođe, mogli su da pokažu da li žele da ostanu pokriveni ćebetom ili ne.

Istraživanje u Centru za primenjeno ponašanje životinja obuhvatilo je 23 konja koji su naučili zadatke nakon samo 10 do 15 minuta treniranja dnevno.

Konji su naučeni da povezuju određene radnje (kao što je pokrivanje ćebetom) sa simbolom tako što su bili nagrađivani komadićima šargarepe. Istraživači su otkrili da konji nisu pokazivali simbole bez ikakvog reda, već u zavisnosti od toga kakvo je bilo vreme. Konji su tražili ćebe kada je napolju bilo hladno, vlažno i vetrovito.

Kako bi testirali da li su konji naučili značenje simbola, pustili su ih u ograđen pašnjak da bi postali potpuno svesni vremena.

Simboli su bili okačeni na ogradi ispred svakog konja, da bi na kraju svaki konj njuškom dodirnuo simbol kojim želi da kaže da li mu je hladno ili ne.

Kada su dani bili hladni, svaki konj je dodirnuo sibol koji znači da želi ćebe, a toplijim danima bi birali drugi simbol.

  • Konji su koristili novi vid komunikacije kako bi pokazali da li se osećaju lagodno ili ne – rekli su autori studije. – Zaključak je da konji mogu da nauče novi vid komunikacije sa ljudima.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *