macke-su-predatori

Mali predatori: Naučnici kažu da bi nas mačke ubile, da mogu

Zvuči neverovatno, i mnogima možda pregrubo, ali istraživanja pokazuju da mačke pokazuju gotovo sve osobine i instinkte svojih većih rođaka – lavova i leoparda

 

Uvreženo je mišljenje da su mačke umiljata stvorenja, ali najnovije istraživanje ih, verovali ili ne,  definiše kao neurotične i nestabilne. Naučnici Univerziteta u Edinburgu i zaposleni u Zoološkom  vrtu u Bronksu, poredili su karakter domaćih mačaka s karakterom različitih vrsta njihovih divljih srodnika.

Da bi pronikli u srž mačjeg karaktera, naučnici su ocenjivali njihovo ponašanje u odnosu na velikih pet dimenzija ličnosti: ekstrovertnost, prijatnost, savesnost, neurotičnost, otvorenost za nova iskustva.

Utvrdili su da domaće mačke imaju sličnu strukturu ličnosti kao afrički lavovi, što znači da su veoma sklone dominaciji, impulsivnim reakcijama i neurotičnom ponašanju.

  • Nije to ništa novo, utvrdili smo da mačke baš kao i lavovi ispoljavaju ista ponašanja, gotovo svakodnevno – plašljive su, lako se uznemire, umeju biti agresivne prema ljudima, često su agresivne jedne prema drugima – rekli su naučnici. – Gotovo sve osobine koje primećujete kod svojih ljupkih maca, karakteristične su i za lavove.

Ako ste ikada pomislili da vam je mačka plašljiva, nesigurna, napeta, sumnjičava ili agresivna prema vama, onda to sasvim sigurno ne uobražavate. Da su veće, verovatno bi bile spremne da nas ubiju – kažu naučnici.

Međutim, novo istraživanje ipak nije tako loše: baš kao i lavovi, kućne mačke su i razigrane, lako se uzbude i imaju impulsivne reakcije, zbog kojih mogu biti veoma smešne. Nevolja je u tome što im ponašanje nije predvidljivo. U jednom trenutku će uživati dok ih češkate po stomaku i zadovoljno presti, a već u sledećem će vas ugristi da bi vam stavile do znanja da je dosta.

  • Korisno je da razumemo osobine naših kućnih ljubimaca. Različite mačke imaju različite ličnosti, ali kao vrsta imaju mnogo zajedničkih karakteristika.

Naučnici su takođe proučavali osobine oblačastih leoparda, snežnih leoparda i škotskih divljih mačaka.

  • Kod svih pet vrsta mačaka koje smo posmatrali, struktura ličnosti je bila upadljivo slična, a činilo se i da su rezultati pokaklapaju sa rezultatima drugih istraživanja, na primer, geparda i tigrova – navode naučnici.

Domaće mačke su, međutim, najsličnije lavovima, a razlog je možda u tome što žive u semi-društvenom okruženju, a lavovi su najdruštvenije od svih divljih mačaka.

  • One su slatke, mekane i umiljate, ali treba da budemo svesni: kada dovedemo mačku, imamo malog predatora u kući. Mačke mogu biti fantastični, ljupki drugari – sve dok se ne okrenu protiv vas – kažu istraživači.

Da li im verujete?

 

Izvor: Blic.rs

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *