sad-dog

I psi su pesimisti

Koliko puta ste se zagledali u nekog psa i pomislili kako mu tužno izgledaju oči. Australijski naučnici ukazuju da to možda nije samo naš utisak. Eksperiment koji su sproveli pokazao je da neki psi imaju optimističan pogled na život dok su drugi rođeni pesimisti.

Psi koji su učestvovali u istraživanju naučeni su da zvuk određene frekvencije povezuju s nagradom ukusnog mleka, a zvuk dve oktave niži – s običnom porcijom vode.

Nakon treninga, puštali su im izmešane tonove. One, koji bi uprkos konfuznim signalima odreagovali, naučnici su svrstavali u optimiste. Ocenili su da ovi psi očekuju dobre stvari i u nejasnim situacijama.

Psi optimisti su nakon posmatranja pokazali poseban model ponašanja. Bili su spremniji na rizike kako bi dobili željene nagrade i lakše su se odlučivali na nove pokušaje nakon neuspeha nego što je to slučaj s pesimističnim psima.

Pesimisti su češće odustajali. Iako ove životinje nisu nesrećne, spremnije su da se pomire sa situacijom i potrebno im je ohrabrenje da bi odlučile da probaju nove stvari.

Psi pesimisti su nakon neuspeha pokazivali znakove stresa daleko više od drugih pasa.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *