da-mogu-da-govore

Savet: 10 psećih tajni koje bi trebalo da znamo

Da mogu da govore, naši ljubimci bi nam ih već do sada otkrili, ali zato je tu njihov govor tela, njihovi pogledi i postupci koji nam mogu reći sve što bi trebalo da znamo.

 

Evo šta nam to psi ne govore, a žele da znamo:

 

  1. Ne zavitlavam vas kada tražim pravo mesto za nuždu – svi znamo za situaciju kada žurimo na posao, sastanak ili na večeru s prijateljima, a naš pas baš tada nikako da pronađe savršeno mesto i u stanju je da se minutima vrti u krug. Nije reč o tome da nas zeza, već je naučno potrđeno da psi kake u ravni s magnetnim poljem zemlje. Zvuči neverovatno, ali naši psi su pravi mali genijalci! Naime, naučnim eksperimentom je utvrđeno da je omiljeno mesto pasa za vršenje nužde u ravni s osom sever-jug, jer u tom položaju uspevaju da usklade bešiku i creva.
  2. Različiti psi žele različite krevete – samo ako se vlasnicima dopao neki krevetac za spavanje, ne znači da će i njihovom psu. Kada bi mogli da govore, naši najbolji prijatelji rekli bi nam da najpre obratimo pažnju na način na koji spavaju – da li vole da se sklupčaju, ili da protegnu sve četiri noge… u zavisnosti od toga birajte krevet koji ima stranice, ili onaj bez njih. Takođe, možda niste znali, ali većina pasa voli da ima ćebence J
  3. Ako mašem repom, to ne znači da sam srećan – psi mašu repom i kada su uznemireni, ljuti ili iziritirani. Obratite pažnju na moj rep – ako je opušten i radosno maše levo-desno, tada sam srećan, ali ako mi je rep ukočen, na gore, i pravi nervozne pokrete – tada sam ljut i klonite me se. Takođe, psi žele da nam poruče i da obratimo pažnju na njihove mišiće, da li su napeti, naročito mišiće lica. Ako su im uši načuljene i podignute, a zenice raširene, pas je ljut.
  4. Volimo da nas izazovete – psima je neophodna fizička i mentalna stimulacija. Možete sakriti hranu ili poslastice za psa po kući i pustiti ga da ih pronađe, dajte im “pametne” igračke koje razvijaju njihovu snalažljivost i strpljenje, poput igačaka u koje se može staviti grickalica ali do koje pas ne može lako doći. Takođe, vodite ih na mesta na kojima nisu bili kako bi mogli da istražuju.
  5. Nemojte nam davati previše hrane!  – iako bi psi mogli da jedu neprekidno, mi ljudi trebalo bi da znamo da previše hrane može samo naškoditi našem psu.
  6. Iako sam star, i dalje mi treba vaše društvo i igra – starijim psima treba više sna, ali i oni vole da budu aktivni, samo na malo drugačiji način. I stariji psi mogu da uče trikove i nove vežbe, komande.
  7. Ako imam dvorište, ne znači da ne želim i da prošetam napolju – fizička aktivnost i duge šetnje nezamenjljive su za svakog psa, bez obzira na njegov karakter, rasu, veličinu.
  8. Nisam nevaljao bez razloga – ako je vaš pas nestašan, laje, grize stvari po kući i pravi nered, razmislite najpre da li mu je dosadno. Ako je tokom dana često sam jer ste na poslu, a kada se vratite mu ne pružite pažnju i razonodu, znajte da mu je dosadno i da je zapostavljen.
  9. Ako si stranac... – pusti me da ti ja priđem. Ako čučneš, i pomeriš se malo u stranu, biću sigurniji da ti priđem i da se upoznamo. Ako mi sam priđeš, s rukom prema mom licu, iako želiš da me pomaziš, mogu da se osetim ugroženo i da pomislim da deluješ preteće.
  10. I ja sam rob navika, baš kao i ti, i volim ustaljenost – ako me puštaš da ležim na kauču pored tebe, a onde mi iznenada to zabraniš, biću zbunjen. Vlasnici moraju imati uvek iste dozvole i zabrane, odnosno, psu mora biti jasno šta sme a šta ne sme. Ako u njegovom ponašanju uočite drastične promene, u navikama, vreme je za posetu veterinaru, jer do toga gotovo uvek dolazi zbog nekog zdravstvenog problema ili usled bolova.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *