macke-rase

Imate alergiju na mačju dlaku, a želite macu? Evo koje rase su za vas

Verovali ili ne, iako ste alergični na mačju dlaku, postoje rase koje su “hipoalergijske”. Reč je o mačkama kojima dlaka opada ređe i u manjim količinama nego većini drugih maca

 

Iskustva u svetu pokazala su da kontakt s određenim rasama mačaka svodi mogućnost alergije na dlaku na najmanju moguću meru. Naravno, garancija nema, ali vođeni ovim savetom, možete provesti vreme s nekom od ovih maca i videti da li savet “radi”.

Neke od hipoalergenih rasa mačaka su:

– Ruska plava mačka

– Bengalska mačka

– Sibirska mačka

– Devon reks

– Javanska mačka

– Balineška mačka

– Sfinks

– Orijentalna kratkodlaka mačka

– Korniš reks

– Kolorpoint (kratkodlaka) mačka.

Iako se to često tako kaže, ljudi zapravo nisu alergični na mačju dlaku, već na protein koji se nalazi u mačjoj sluzi iz nosa. Budući da mace vole da se čiste, nakon što se poližu, alergen iz nosa prelazi na dlaku i tako dalje u ljudske nozdrve. Osim putem dlake, mačka alergen na čoveka može da prenese lizanjem, mokraćom i/ili putem peruti (komadića mrtve kože).

Alergični mogu pre kupovine sa uzgajivačem dogovoriti da mačku dobiju na probni rok, u kojem će videti kako njihov organizam reaguje na novog člana porodice.

Dodatne mere opreza uključuju češće kupanje i četkanje mačaka, kao i češće pranje i čišćenje svih mesta na kojima mačka boravi. Takođe, važno je nakon svakog maženja s mačkom oprati ruke i lice.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *