terapeutski-psi

Amerika: Za terapeutske pse godišnje 5 miliona dolara

Zahvaljujući kongresmenu Masačusetsa, demokrati Džimu Mekgavernu, očekuje se da će na Kapitol Hilu uskoro biti usvojen akt kojim je predviđeno da nevladine organizacije koje brinu o veteranima dobijaju čak pet miliona dolara godišnje za obuku terapeutskih pasa i programe za vojnike kojima je potrebna njihova pomoć

 

 

Ovim novcem će biti omogućeno treniranje većeg broja terapeutskih pasa, koji umnogome pomažu veteranima rata koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSD). Mnogi ne znaju, ali programi obuke terapeutskih pasa u Americi se sprovode i u brojnim zatvorima, gde zatvorenici obučavaju labrador retrivere da pomažu veteranima i invalidima rata.

Aktom koji će biti usvojen i znatnim novčanim sredstvima biće omogućena kontinuirana obuka ali i pokrivanje troškova rada pasa sa veteranima i ljudima kojima su potrebni.

Poslednjih godina potreba za terapeutskim psima sve je veća, jer se procenjuje da je oko 40.000 vojnika bilo ranjeno u Avganistanu i Iraku, ali se čak 10 puta više njih nakon povratka iz ratnih zona suočilo sa posttraumatskim sindromom.

Terapeutski psi pomažu veteranima da žive samostalnije, pomažu im da se kreću i zahvaljujući njima upoznaju i druže s ljudima. Najvažnije je to što im smanjuju nivo stresa i panike.

Psi su obučeni da u trenucima napada panike, tokom ružnih snova ili prisećanja na nemile scene iz rata, spuste glavu na njihovo krilo ili grudi i umire ih.

Sada će njihova pomoć biti dostupnija mnogo većem broju ljudi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *