pas-i-tv

Šta psi zaista vide kada gledaju televiziju?

Poslednje istraživanja pokazuju da nove tehnologije i HD rezolucija prijaju i psima, ne samo ljudima. Naime, kristalno jasna slika pogoduje njihovom vidu, ali prema rečima naučnika, oni se televizoru približavaju kada ih zaintrigira neki zvuk, pa se tek onda fokusiraju na sliku

 

Da psi vole da gledaju televiziju, nije novost. Baš zato je nastala i HD televizija Dog TV, prilagođena našim četvoronožnim najboljim prijateljima. Slike se brže smenjuju i boje su prilagođene vidu pasa. Ali, da li oni zaista vide isto što i mi dok iz sofe uživamo u TV programu?

Prema rečima naučnika, nove tehnologije i HD rezolucija prijaju im više, jer jasnije vide slike. Oni razumeju šta se dešava na malom ekranu, naročito obraćaju pažnju na pse. Psi su im zapravo najprivlačniji, i pre će sesti ispred malog ekrana ako na njemu vide svoju vrstu.

Specifičnost psećeg oka je u tome da najveću pažnju usmerava na udaljenost predmeta, ljudi ili drugih pasa. Naučnici zato smatraju da psi znaju da životinje s malog ekrana nisu u njihovoj blizini. Ipak, mnogi ostaju „hipnotisani“ slikom i mogu dugo da sede ispred TV prijemnika.

Takođe, pokreti su oni što psi mnogo bolje i brže primete od ljudi, pa je i to jedan od razloga što vole televiziju i pokretne slike. Naravno, ne razumeju šta se tačno dešava, ali uočavaju da se događa neka akcija, da dolazi do pokreta.

Bilo kako bilo, naučnici su utvrdili da je zapravo zvuk ono što ih najpre privuče ekranu, naročito ako čuju lavež, cviljenje, zvuk koji proizvode igračke ili prijatan ljudski glas koji daje pohvalu ili tepa. Tek kada ih privuče zvuk, počinju da obraćaju pažnju na sliku.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *