konjsko-meso

Dilema: Treba li psima davati konjetinu?

Zagovornici ove namirnice u činiji ljubimaca tvrde da je reč o kvalitetnom mesu visoke nutritivne vrednosti. Ipak, veliki deo ljubitelja životinja protivi se ishrani pasa konjetinom

 

Izvor: magazin Pas

Konjsko meso nije nepoželjno u ishrani pasa, ali samo u precizno određenim „dozama“ i pod uslovom da je potpuno ispravno, pregledano i s odobrenjem i za ljudsku upotrebu.

Ovo je u najkraćem rezime odgovora na dileme velikog broja vlasnika pasa koji se pitaju da li svom ljubimcu da serviraju konjetinu.

Odmah na početku trebalo bi opravdati i zagovornike i kritičare ovog vida ishrane životinja. U osnovi argumenata obe strane jeste potraga za najkvalitetnijim, najzdravijim, pa i najjeftinijim načinom ishrane ljubimca. Poznato je da je za većinu rasa pasa meso bazična hrana i osnovni izvor proteina. Da li će se na jelovniku naći svinjsko, juneće, živinsko ili meso neke druge životinje, zavisi od više faktora – rase i starosti ljubimca, njegove ukupne kondicije, zdravlja, pa i ukusa, sklonosti i navika. Svaka vrsta mesa ima svoje dobre i loše strane koje su uglavnom poznate svakom vlasniku.

Konjetina važi za izuzetno hranljivu namirnicu, koja garantuje visok nivo pre svega proteina, ali i gvožđa i vitamina B. Ova kombinacija garantuje rast mišićne mase i povećani nivo energije životinje u odnosu na druge vrste mesa iz psećeg menija.

Veliki broj vlasnika pasa ima sasvim dobra iskustva s ovom namirnicom. Oni koji su rešili da neke druge vrste mesa zamene konjskim, dele utisak da pas hranjen dobro odmerenim ovako ojačanim obrocima postaje snažniji, srčaniji i živahniji. To je posledica veće nutritivne vrednosti koju ova vrsta mesa ima u odnosu na sve ostale. Pored toga, konjetina je gotovo nezamenljiva kod dijeta zbog alergijskih oboljenja, a izbor na nju pada zbog malog broja potencijalnih alergena, posebno u slučaju životinja koje je ranije nisu imale u ishrani.

Ističe se zato da je konjsko meso puno korisnih proteina, a istovremeno bez masti, posebno štetnih, i holesterola. Procenjuje se da se u odnosu na svinjsko meso u konjetini nalazi između tri i pet puta manja količina masti, što je svrstava u najuži krug posnih mesa.

Trebalo bi imati u vidu i da konjetina ima specifičan, blago kiselkasti ukus, i da pojedini psi ne žele da je uzimaju.

  • U činiji našeg psa ne bi trebalo nikad da se nađe bilo kakav sastojak koji nije potpuno proveren – za magazin Pas kaže veterinar Jasmina Anđelić. – Konjsko meso je vrlo hranljivo, i njegovim mešanjem s drugim vrstama mesa i dodacima poput povrća, voća, jaja i žitarica, postižu se odlični rezultati u opštoj kondiciji pasa. Kako ova vrsta mesa ima veću nutritivnu vrednost, najvažnije je pitanje količine unosa, što treba odmeriti s veterinarom.

Ona je istakla i da na našem tržištu postoji i mnogo konzervisane hrane na bazi konjskog mesa stranih proizvođača, koji garantuju njen kvalitet.

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *