naginje-glavu

Pitanje koje intrigira: Zašto psi naginju glavu kada im se obraćamo?

Sigurno ste primetili preslatku naviku pasa da naginju glavu, baš kao i ljudi, kada im se obraćamo. Da nas bolje čuju, ili da nam stave do znanja da nas slušaju – pretpostavki je bezbroj, a koja je istina?

 

Prema rečima stručnjaka, ima ih nekoliko:

 Žele da nas bolje čuju

Psi imaju pokretljive ušne školjke što im omogućava da lociraju izvor zvuka, a uz pomoć moždanih funkcija određuju vreme zvuka koje dostiže do uveta. Kada pas pomera glavu snabdeva se dodatnim informacijama, odnosno, to mu pomaže da bolje locira mesto i udaljenost izvora zvuka.

Pokušavaju da nas razumeju

Prema mišljenju Stivena Lindskija, stručnjaka za ponašanje pasa, ljubimac pokušava da identifikuje poznate reči ili tonove koji ga asociraju na nagradu (šetnju ili poslasticu). Mišići srednjeg uha psa kontrolišu deo mozga koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave, pa neki stručnjaci zaključuju da vas pas sluša i pokušava da komunicira.

Da nam bolje vide lice

U nastojanju da nas razumeju, psi ne koriste samo naše reči i intonaciju, već i izraze lica, govor tela i pokrete očiju. Zato naginjanjem pokušavaju da bolje sagledaju znake na našem licu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *