toksicne-biljke

Oprez: Kućne biljke mogu biti toksične za pse i mačke

Prema podacima američke službe ASPCA, godišnje dobiju oko 150.000 poziva vlasnika čiji su se ljubimci otrovali tako što su slučajno gricnuli neku, ljudi bi pomislili bezopasnu biljku. Za pse i mačke, međutim, mnoge su otrovne.

 

Kako okazuju podaci ASPCA, čak četvrtina svih trovanja ljubaca uzrokovana je nekom kućnom ili dvorišnom biljkom na koju nikada ne bismo posumnjali da je otrovna za životinje. Tegobe koje psi i mačke mogu osetiti kreću se od blažih – povraćanja ili dijareje do smrti.

Zato stručnjaci savetuju da se pre kupovine biljaka za vaš dom dobro raspitate o njihovoj toksičnosti, jer znamo da psi i mace vole da gricnu poneki list, iz čiste radoznalosti ili da vam „napakoste“ ako ste ih predugo ostavili same. Najveći broj ovakvih slučajnih trovanja dogodi se upravo u satima kada su ljubimci sami kod kuće.

Evo liste biljaka koju bi trebalo izbegavati ako imate ljubimce:

Ricinus ili crveni čičak – toksična je cela biljka, i list, i plod i seme. Iako se ulje koristi u kozmetologiji i medicini, biljka od koje se pravi veoma je otrovna, iako je izgledom primamljiva za uzgajanje u dvorištima. Nalazi se u Ginisovoj knjizi kao najotrovnija biljka na svetu (2007. godina). Otrovna je za pse i mačke.

Kaladijum poznatiji kao „slonovo uvo“ – predivni šareni listovi doprineli su njegovoj popularnosti kao sobne biljke, ali zapravo je veoma toksičan za mačke i pse. Ova biljka druga je na listi uzročnika trovanja životinja i četvrti uzročnik trovanja kod ljudi. Toksični su svi delovi biljke.

Ljiljan – toksičan je za mačke. Stopa smrtnosti od ove biljke je stoprocentna ako se ne leči u periodu do 18 sati nakon izlaganja toksinima. Za mace, toksična je cela biljka, od stabljike do cveta i semena.

Difenbahija – jedna od omiljenih sobnih biljaka u Srbiji. Toksična je za pse i mačke, i iako njen otrov nije jak da ubije životinju ili čoveka, može dovesti do ozbiljnog oticanja i zatvaranja disajnih puteva usled čega dolazi do gušenja.

Brojanica ili Bogorodičine suze – poznata je po tome što monasi od nje izrađuju brojanice. Ipak, toksična je za mačke i pse. Čak jedno zrno ove biljke može biti smrtonosno.

Jesenji šafran – iako se koristi za spravljanje lekova protiv gihta (koristio je Bendžamin Frenklin u lečenju ove boljke), za pse i mačke izrazito je toksična.

Kraljevska ili Sago palma – prema podacima ASPCA, smrtnost od ove biljke za životinje iznosi 50 do 75 odsto. Otrovna je cela biljka.

Bagrem – mnogima omiljeno drvo, ali za mačke i pse toksična biljka.

Biljka tisa (tisovina) – veoma je otrovna za pse, a najčešće dođu u dodir kada pas uzme granu s lišćem ove biljke u igri.

Oleander (Lijander) – veoma opasna i za ljude, i za životinje. Listovi ove biljke naročito su bogati toksinima.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *