?????????????????????????????????????

Najčešći zdravstveni problemi mačaka

Kako bi vaša maca bila zdrava, obratite pažnju na listu najčešćih zdravstvenih problema

 

Infekcije – Jedan od najčešćih zdravstvenih problema. Najčešće, infekcije zahvataju respiratorni sistem, pa tako dolazi do curenja iz nosa i očiju, učestalog kijanja, temperature. Virusna infekcija najčešći je uzrok ovim simptomima, a kada je o virusu reč, teško da se od njega maca može sačuvati, baš kao ni ljudi. Svakako, redovne posete veterinaru najbolji su savet kada primetite bilo kakvu tegobu.

Mačija panleukopenija – simptomi su temperatura, krv u stolici, gubitak apetita, dehidracija ili zamor. Ukoliko primetite ove simptome odmah se obratite veterinaru koji će najčešće pratiti stanje vaše mačke tokom 24 sata. Većina maca starosti do osam nedelja nema gotovo nikakvu šansu da pobede virus, jer je njihov imuni sistem naročito slab.

Problemi urinarnog trakta – mnoge mace imaju problema s mokraćnim kanalima, naročito donjeg urinarnog trakta. Ako primetite da maca ređe koristi kutiju s peskom nego inače, ili previše “umiva” genitalnu oblast, to može ukazati na problem. Ovo stanje utiče na bešiku, pa je mokrenje gotovo nemoguće i veoma je bolno. Ukoliko primetite ove simptome, obratite se veterinaru.

Prelom zglobova – iako su poznate kao vrsne, “elastične” atlete, i da ostaju nepovređene čak i prilikom skokova s neverovatnih visina, i mace često pate od problema sa zglobovima. Ako primetite da hramlje i da se sporije kreće, to je siguran znak da joj treba medicinska pomoć.

Problemi sa bubrezima – veoma su česti u mačijem svetu. Najčešće ih uzrokuju visok krvni pritisak, kamen u bubregu, izlaganje otrovima, a u najgorem slučaju rak. Sposobnost da se mokrenjem izlučuju toksini se smanjuje što dovodi do njihovog gomilanja u krvotoku. Ovi problemi su posebno česti kod starijih mačaka. Neki od simptoma uključuju smanjen apetit, gubitak težine, povraćanje ili dijareju, ali stanje često može proći i bez sipmtoma, pa se bolest teže uočava.

Bolesti zuba – Bledilo ili crvenilo u ustima, otekle desni, loš dah, poteškoće pri žvakanju ili krv – znak su da je potrebno otići kod veterinara. Kako biste sprečili zubne bolesti kod mace, pokušajte sa poslasticama namenjenim prevenciji ili isprobajte četkicu za zube.

Kancer – rak limfnog sistema najčešći je oblik raka kod starijih mačaka. Obično se javlja u vidu leukemije, ali se može pojaviti i u crevima ili u grudnoj komori. Još uvek ne znamo zašto, ali mačke bele boje sklonije su ovom kanceru. Najčešći simtomi su otok, uporne infekcije kože, gubitak težine, kvržice po telu, dijareja ili povraćanje, otežano disanje, poteškoće u mokrenju ili vršenju nužde, osećaj umora. Kao i kod ljudi, kada se rano uoči može se pribeći lečenju hemioterapijom, imunoterapijom ili operacijom.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *