patuljasti-pinc

Predstavljamo: Patuljasti pinč – mališan hrabrog srca

Iako poznat kao jedan od najmanjih pasa na svetu, nemojte dozvoliti da vas njegov izgled zavara. Veoma je živahan i energičan pas koji sam kreira pravila za sebe. Ukoliko nemate gvozdenu volju i istrajnost u pitanju, vrlo brzo ćete osetiti snagu njegove gvozdene šape.

 

Izvor: magazin Pas

Minijaturni pinč može biti štošta, ali mali, slatki, umilni pas s velikim okicama… Pa, najpreciznije rečeno – on to prosto nije. Bez obzira na njegov stas, ovaj mali pas ima čeličnu konsituciju, ali takođe i čeličan karakter koji nekad vlasnike može dovesti do frustracije i suza.

Minijaturni pinč je izuzetno energičan četvoronožac, što ga svrstava u grupu pasa koju je izuzetno teško dresirati. Međutim, s pravilnim treningom postaće najverniji pratilac kojeg ste mogli da poželite. Patuljasti pinč sam kreira svoja pravila, koja će ipak prilagoditi vašima ukoliko mu posvetite dovoljno ljubavi i pažnje.

Ukoliko imate malu decu, savetuju stručnjaci, možda bi bilo bolje da se odlučite za Labrador-retrivera ili neku drugu umiljatu rasu. Patuljasti pinč nije umanjena verzija ni jedne od rasa, posebno ne dobermana, što je često prva asocijacija laika. Doberman je najverovatnije nastao od rotvajlera i crnog terijera, dok je patuljasti pinč potekao od jazavičara i italijanskog hrta.

To je mali pas s elegantnim načinom hoda i jakim karakterom. Pas s gvozdenim stavom i čeličnom konstitucijom. Ovo je rasa koja će, ukoliko živite na selu, čuvati vašu kuhinju od miševa i pacova. Ovi momci se neće lepo provesti ako ih pinč nanjuši.

Uvek budnog oka, obaveštava svoje gospodare o najmanjem sumnjivom šumu, a da pri tom ne uznemirava susede neugodnim lajanjem. Često je veseo, uvek u pokretu, čist kao mačka. Veoma je inteligentan i živahnog je temperamenta. Čak i ako ima prostora da se kreće u sobi, patuljastom pinču je potrebno da se kreće napolju. U suprotnom, obuzima ga prekomerna nervoza.

Lako se prilagode životu s ljudima, uz uslov da se redovno izvode u šetnju. Sitan rast i elegantna figura male pse na prvi pogled čine krhkima, međutim, oni su vrlo otporni psi. Dokaz tome je i njihova dugovečnost, pa mogu živeti duže od 15 godina.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *