Pas

Ključ za dugovečnost vašeg psa

U savršenom svetu psi bi živeli večno. S ovom konstatacijom sigurno bi se složio svaki vlasnik psa, odnosno svako ko je proveo barem jedan dan u njihovom društvu. Nažalost, njihov životni vek je znatno kraći od našeg i zbog toga je gubitak najboljeg prijatelja neminovnost s kojom morate da se pomirite prvog dana kad odlučite da on postane deo vaše porodice. Ipak, nije sve prepušteno slučaju i postoji dosta stvari koje možete da uradite kako biste povećali šanse da vaš pas dočeka duboku starost.

Ishrana

Adekvatna i izbalansirana ishrana je prva stvar o kojoj treba da brinete od trenutka kad štene uđe u vaš dom, pa sve do momenta kad dočeka starost. Kupovina kvalitetne hrane je naravno neophodna, ali ponekad je dobro da se meni obogati svežom hranom iz vaše kuhinje. To nikako ne znači da treba da servirate ostatke od svog ručka. Kombinujte kvalitetno meso ili ribu s pirinčem i povrćem, sve to termički obradite i naravno ne pomišljajte na začine. To će biti više nego zdrav obrok za vašeg ljubimca. Pojedina naučna istraživanja su pokazala da beli luk može da bude izuzetno blagotvoran za vašeg ljubimca. Na internetu postoji dosta priča o tome kako je beli luk otrovan za psa, ali baš naprotiv, on poboljšava rad srca, jetre, podiže imunitet, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija i sve ukupno odličan je za pseći organizam, kao i za ljudski. Ovde ipak treba biti oprezan jer delotvorno dejstvo belog luka ne znači da vašem ljubimcu treba da date jedan čen da ga žvaće. Prevelike količine mogu da imaju kontraefekat. Za pravilno doziranje najbolje je da se konsultujete s veterinarom. Takođe, koren valerijane (macine trave), koja je u prirodi široko rasprostranjena po pašnjacima, ima blagotvorno dejstvo na pse koji su pod stresom ili koji su hiperaktivni.

Kad je kupovna hrana u pitanju, treba obratiti pažnju na sastojke koji su istaknuti na deklaraciji. Veštački dodaci, emulgatori i slični elementi koji se ne preporučuju u čovečjoj ishrani, nisu poželjni ni kod pasa. Neki mogu da budu uzročnici bolesti ili da imaju kancerogena svojstva.

Briga

Oralna higijena kod pasa je, kao i kod ljudi, izuzetno bitna. Bolesti zuba i desni mogu da uzrokuju mnogo veće probleme od jednostavnog psećeg zadaha. U slučaju nastanka bolesti i neadekvatnog lečenja stvaraju se bakterije koje mogu da uđu u krvotok životinje i da izazovu ozbiljne probleme na različitim organima, a posebno srcu i bubrezima. Neretko je baš ovo uzročnik smrti kod starijih kučića. Najbolji savet je – perite zube svom psu. Naravno, nemojte koristiti pastu namenjenu ljudima. Kupite specijalnu četkicu i pastu za pse. Cezar Milano, na primer, savetuje da su najbolje četkice s duplom glavom i dlakama pod uglom od 45 stepeni. Pranje zuba treba da se obavlja nekoliko puta nedeljno, a ukoliko primetite naslage kamenca, posetite veterinara koji će ga ukloniti.

Iako sunčani dani polako prolaze, treba imati u vidu da nekim psima teško pada dugotrajno izlaganje suncu, a uz sve to može da uzrokuje i da dobiju rak kože. Raspitajte se kod veterinara i neka vam preporuči preparate koji su najbolji za zaštititu kože ljubimca.

Težina

Gojaznost je bolest modernog doba, kako kod ljudi tako i kod njihovih kućnih ljubimaca. Osnovna razlika je u tome što mi sami utičemo na to koliko ćemo jesti, kada i šta, a naši četvoronožni prijatelji ne mogu da biraju. Oni su „osuđeni” na naš izbor i zato smo u obavezi da brinemo za njih više nego za sebe. Koliko je prekomerna težina postala čest problem, pokazuje podatak da je u SAD 10. oktobar proglašen za nacionalni dan brige o gojaznosti kod ljubimaca. Slično kao i kod ljudi, prekomerna težina dovodi do mnogobrojnih oboljenja koja drastično smanjuju životni vek pasa. Zbog toga je vrlo bitno paziti šta vaš pas jede i koliko jede. Greška koju pravi većina vlasnika je „kupovina ljubavi hranom”, odnosno usputno hranjenje pasa za vreme ručka. Bez obzira koliko vas tužno gledao, ne smete psu davati da jede svaki put kad ste vi za stolom. Njihov metabolizam je znatno drugačiji od našeg i zbog toga se mora poštovati tačno utvrđen obrazac hranjenja. Ako već želite da počastite ljubimca, dajte mu neku poslasticu koja je namenjena kučićima, ali nemojte u tome preterivati.

Pored dobre ishrane, fizička aktivnost je preduslov da težina bude na adekvatnom nivou. Idealno bi bilo da svom psu svakog dana obezbedite oko sat vremena različitih vežbi. Redovna šetnja je obavezna stavka, ali kad god možete upotpunite je trčanjem, vežbanjem aporta, plivanjem i sličnim aktivnostima. Kad ste umorni, uvek možete da ga pustite da se igra s drugim psima i tako se dobro istrči.

Veterinar

Možda deluje suvišno pričati o tome koliko je bitno redovno posećivati veterinara, ali mnogi vlasnici zaborave da je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Sve probleme koje smo naveli veterinar može da detektuje u samom začetku i tako spreči da oni uzmu maha. Naravno, redovnim posetama znaćete da je vaš pas primio sve neophodne vakcine. Inače, preporuka je da odrasli psi idu u ambulantu barem jednom godišnje, dok bi štence trebalo voditi minimum dva do četiri puta godišnje.

Odmor

Pored svih ovih nabrojanih aktivnosti i vama i vašem psu uvek će dobro doći odmor. Trudite se da ljubimcu obezbedite ne samo fizičku već i psihičku relaksaciju. Ako ceo dan provode sa članovima porodice, psi uz vlasnike prolaze kroz različite stresne situacije i uzbuđenja. U nekom trenutku bitno je da budu van tih događanja i da imaju vremena samo za sebe. Potrudite se da psu omogućite barem sat vremena dnevno kad će moći da uživa u miru i tišini. Koliko god da je fizička aktivnost bitna, nemojte forsirati ljubimca ako nije raspoložen da se šeta ili da se igra s vama.

Niko ne može da ospori da na neke stvari, kao što je genetska predispozicija psa, ne možete da utičete, ali o tome ne vredi ni razmišljati. Na primer, dokazano je da su mali psi dugovečniji od velikih, kao i da su mešanci generalno otporniji na bolesti. Ipak, mnogo toga je u vašim rukama i svaka odluka koju donesete u vezi s vašim ljubimcem može da mu kupi ili oduzme koji dan života.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *