Kako naučiti psa da ne jede halapljivo?

Gladan kao pas – često koristimo ovaj izraz i znamo da koliko god su siti psi mogu neprestano da jedu. I ne samo to – najčešće jedu halapljivo, brzo, doslovno „usisavaju“ zalogaje i ne žvaću.

 

Zbog ove navike, psi tokom vremena mogu razviti i niz zdravstvenih problema, naročito onih stomačnih. Zbog nežvakanja hrane, ne samo da ne stignu da joj osete ukus, već može doći do gušenja, štucanja, povraćanja, i u krajnjem – sindroma koji se naziva širenje i uvrtanje želuca (najčešći pratilac je nadutost). Ako se ne leči i ne spreči, ovaj problem može dovesti do prekida cirkulacije, čak i do srčanog zastoja.

Psa je veoma teško odvići od ove navike, pa je mnogo lakše pronaći neku fizičku prepreku ili barijeru dok jedu. Kako se mnogi vlasnici pasa suočavaju s ovim problemom, proizvođači posuda za hranu pronašli su način kako da mu doskoče. Napravili su praktične posude sa „preprekama“ koje će sigurno sprečiti vašeg psa da „usisava“ hranu.

Ukoliko imate problema da ih pronađete, postoji i jednostavan „uradi sam“ način: u veću posudu s hranom stavite manju, ali naopako. Hranu sipajte preko male posude u veliku. Na taj način jezik psa imaće manje prostora i biće mu teško da halapljivo smaže ceo obrok, već će morati polako i pažljivo da uzima manju količinu hrane.

Drugi način je da u činiji stavite neku igračku svog psa, naravno dovoljno veliku da ne može da je proguta, i naravno – čistu. Tako će pas morati da je neprestano pomera da bi došao do hrane.

Ne samo da ćete na ovaj način sprečiti psa da brzo jede, već će on imati i mentalnu stimulaciju – učiće se strpljenju i naučiti kako da se izbori sa frustrirajućim i zahtevnim situacijama.

Naravno, ovo je zgodno za vlasnike koji imaju samo jednog psa, jer ukoliko ih je dva ili više, može doći do agresije i nervoze jer moraju da se bore za zalogaj.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *