stomak

Kako da znate da li su stomačni problemi psa znak za uzbunu

Pre svega, važno je napomenuti da u čak 80 do 85 slučajeva problemi s gastrointestinalnim sistemom kod pasa zapravo nisu ozbiljni, iako kod vlasnika izazovu paniku

 

Prema rečima veterinara, bilo da je reč o povraćanju, dijareji, pa čak i krvi u stolici pasa, nakon pregleda je najčešće bilo utvrđeno da nije reč o ozbiljnim zdravstvenim problemima, već da su tegobe bile prolaznog karaktera.

Najčešće se radilo o tome da je pas tokom šetnje pojeo neki plod drveta ili da mu određena namirnica ili hrana tog dana nije prijala. Ali, kako da znamo da li bi stomačni problemi psa trebalo da nas zabrinu, ili je uzrok tegobama samo prolazna napetost u crevima?

Evo nekoliko saveta veterinara:

Povraćanje – gotovo svi vlasnici pasa susretnu se s ovim problemom bar nekoliko puta tokom života. Veterinari kažu da ukoliko se vaš pas ponaša normalno, želi da pije vodu i jede, nema razloga za zabrinutost. Naravno, dok traju ove tegobe, ne bi im trebalo davati vodu i hranu.

Dok pas povraća, njegova creva i mišići stomaka se grče i bivaju iritirana, pa će tako sve što uđe u stomak vrlo brzo završiti napolju. Povraćanje izaziva još povraćanja. Psu ne bri trebalo da dajete hranu i vodu 12 časova od početka tegoba, kako bi mu se stomak smirio. Možete mu u činiju s vodom staviti nekoliko kocki leda, tek da se malo osveži i ne dehidrira. Ukoliko nakon ovog vremena tegobe ne prestanu i primetite da je vaš pas tužan, i da mu je stomak tvrd i nadut, vreme je za posetu veterinaru.

Dijareja – Može biti dijareja tankog ili debelog creva. Kada je reč o prvoj, dijareji tankog creva, tada je više vodena i pas se oseća veoma loše, letargičan je i depresivan. Velika je često gušća, tamnije boje, ponekad čak i sa tragovima krvi u stolici. Iako vas može zabrinuti, najčešće nema razloga za paniku. Ako imaju želju za hranom, sve je u redu.

Psu sa dijarejom tankog creva možete dati obarenu piletinu bez ikakvih začina, pire krompir ili bareni pirinač. Ova hrana lako se vari pa neće uzrokovati dodatne probleme. Onim psima koji pate od dijareje debelog creva, piletina je takođe dobar izbor, ali bi trebalo dodati hranu sa visokim sadržajem vlakana kao što su ovsena kaša, konzervirana bundeva ili mekinje.

Ukoliko tokom dva do tri dana od preduzimanja ovih mera ne vidite poboljšanje, već se stanje pogoršava i vaš pas postaje neraspoloženiji i mirniji, obavezno posetite veterinara, ali kao što smo naveli na početku teksta, tek se u 15 do 20 odsto svih slučajeva desi da je reč o nekom ozbiljnijem zdravstvenom problemu.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *