pohvala

Do čega je psima zaista stalo?

Nedavna studija Emori univerziteta u Atlanti pokazala je da je psima mnogo važnija pohvala od nagrade – najčešće poslastice ili ukusnog zalogaja

 

Sve je počelo sa neuronaučnikom Gregori Bernsom koji se oduvek pitao šta je psima najvažnije, odnosno, do čega im je najviše stalo. Pitao se da li je sve u hrani, ili ipak psi žele nešto drugo.

Naučnici su potom rešili da i naučno provere ova pitanja pa su odabrali 15 pasa koje su dreseri prethodno naučili da tokom 30 minuta leže mirno. Potom su ih pregledali magnetnom rezonancom u sklopu eksperimenta.

Najpre su merili moždanu aktivnost dok su im pokazivali različite predmete – četku, autić, igračku konja, hot-dog, a potom su ih hvalili i tepali im, a aktivnost su merili i bez ikakvih nadražaja, dok su samo ležali.

13 od 15 pasa reagovalo je jednako, ako ne i više na pohvalu nego na viršlu u kifli.

U drugom eksperimentu sve su ponovili ali bez pohvale, i utvrdili da oni psi koji su na nju prvog puta snažno reagovali, sada su bili razočarani i tužni što im se niko nije obratio s ljubavlju i oduševljenjem.

U trećem delu eksperimenta, izvan magnetne rezonance, psima su ponudili činiju s hranom dok je s druge strane stajala osoba koja ih je prvog puta hvalila i tepala im. 13 od 15 pasa najpre je otišlo do čoveka, dok im je hrana bila pod B.

Berns smatra da će nalazi ovih istraživanja biti veoma važni prilikom dresure pasa, bilo da je reč o kućnim ili psima koji se treniraju za vojsku, policiju ili kao terapeutski psi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *