stariji-pas

Vaš pas je zašao u pozne godine? Evo šta možete da očekujete

Kako pas stari, nećete primećivati samo promene u njegovom izgledu, već i u ponašanju. Mnogi vlasnici iznenade se nekim novim navikama i problemima, koje ranije nisu imali ili su se s njima suočavali kada je pas bio štene.

 

Ako je vaš pas kao štene žvakao cipele, grizao nameštaj, ili vam nije dozvoljavao da mu isečete nokte, ove loše navike s godinama se mogu ponovo javiti. Prema rečima veterinara, sve su to prirodne promene, ali ukoliko su prenaglašene i počnu da vas brinu, veterinar vam uvek može pomoći.

Evo koje se promene u ponašanju mogu javiti kod pasa seniora:

Anksioznost – vaš pas je nekada bio pomalo uznemiren tokom grmljavine, ali sada, u zrelim godinama one ga mogu potpuno užasavati. Ne samo grmljavina, već i zvuk motora, vatrometa i drugih glasnih zvukova. Nije neobično da se ovi strahovi s godinama pojačaju, vrate ako su se izgubili ili pojave prvi put.  Takođe, u starijem dobu vaš pas može postati i anksiozan i glasno se buniti kada ga ostavite samog, iako se s tim nikada ranije iste suočavali.

U čemu je stvar? Kako pas stari, njegov sluh i druga čula slabe. Zato može burno reagovati na svaku promenu i biti pod stresom. Može glasno zavijati, biti uznemiren i imati zabrinut izraz lica. S obzirom da je godinama uz vas i da ste mu oslonac i uteha, vaše prisustvo smiriće ga i dati mu neophodni osećaj sigurnosti. Ukoliko ste, pak, previše zabrinuti i ne uspevate da ga umirite, posetite veterinara koji vam možete dati dragocene savete. Budite strpljivi, jer možda prvih nekoliko „trikova“ i saveta neće upaliti, ali vremenom ćete pronaći način da ga umirite. Ono što često može biti od pomoći je da kada psa ostavljate samog kod kuće, ostavite uključen televizor ili radio. Možete ga zaokupiti i učenjem novih trikova i veština.

Problemi s bešikom – sećate se kada ste pre nekoliko godina, kada je vaš pas bio štene, morali da čistite za njim, jer mu je trebalo vremena da nauči da se nužda obavlja napolju. Možda vas ti problemi očekuju ponovo. Naročito se kod starijih ženki događa da im bešika oslabi pa ponekad neće moći da izdrže do odlaska napolje. Takođe, ovo može biti i prateća pojava ukoliko je vaš pas ljut na vas jer ste predugo ostali napolju, baš kao i štene. Imajte strpljenja i vašeg psa ponovo naučite da je park mesto gde se vrši nužda. Imajte na umu i da baš kao i stariji ljudi, i psi seniori češće imaju potrebu da „idu u toalet“.

Destruktivno ponašanje – Ukoliko vaš pas u zrelim godinama ponovo počne da grize i žvaće stvari, to je način da se oslobodi stresa. Nabavite mu novu igračku, s vremena na vreme pronađite novu ili novi vid zabave. Nagradite ga kada žvaće igračku, a ne vašu cipelu.

Nevolje pri održavanju higijene – baš kao i štenci, i stariji psi znaju da budu nervozni kada im sečete nokte, češljate ih, kupate ili prilikom posete salonu. S godinama psi postaju osetljiviji, mogu imati problema s bolovima u kostima i zglobovima (artritis) pa su zbog toga osetljiviji na dodir. Budite pažljiviji pri održavanju higijene, ponudite im hranu ili njihove omiljene grickalice dok ih češljate ili sečete nokte.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *