ishrana-pasa

Saveti: „Začinite“ večeru svom ljubimcu

Uz granule, svom psu slobodno možete dodati ukusne i zdrave namirnice poput pojedinog voća, povrća ili iznutrica. Naravno, uvek se najpre konsultujte s veterinarom ako je vaš pas alergičan na neke sastojke

 

Kelj – bogat je beta karotenom, vitaminima C i K. Svom psu možete dati sveže listove, suve ili blago kuvane. Kelj može lako postati i ukusan čips, kada listove ostavite da se osuše, a onda ih kratko ispečete u rerni.

Tikvice – izvor su kalcijuma, kalijuma, beta karotena i folata. Obarite ih ili dajte psu sveže. Možete ih i ispasirati pa dodati u činiju sa hranom.

Brusnice – bogate su vitaminom C, manganom i vlaknima, pa su sjajne kod urinarnih infekcija. Obarite ih i dodajte kašiku ili dve ovih zdravih bobica u večeru svog psa.

Iznutrice – obično kada očistimo pile ili ćurku, iznutrice bacamo, a one su u stvari odlične za vašeg psa. Možete mu ih davati povremeno, nakon što ih obarite i iseckate. Jetra je, na primer, odličan izvor vitamina B, A i K, kao i odličan izvor gvožđa. Ipak, budite oprezni, jer velike količine jetre mogu biti toksične. Prema rečima veterinara, prava mera je gram jetre po kilogramu vašeg psa.

Kosti za supu – najčešće, nakon što skuvamo domaću pileću supu, kosti bacimo. Međutim, nakon što se ohlade, skinite meso koje se nalazi na kostima i dajte ga svom ljubimcu.

Ovsena kaša – odličan je izbor tokom zime, naročito za starije pse koji imaju problema sa probavom. Odlična je i zamena za pse koji su alergični na pšenicu. Samo vodite računa da je dobro kuvana i nikada ne dodajte nikakve začine.

Brokoli – mnogi psi ludi su za brokolijem. Ova namirnica za koju se često kaže i da je borac protiv kancera, krcata je vlaknima, kalcijumom, beta karotenom, folatima, vitaminima A i C i niskokalorično je povrće. Svom psu možete davati svež, smrznut ili kuvan brokoli.

Prijatno!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *