macke-ishrana

Koju hranu nikada ne bi trebalo da dajete svojoj mački

Važno je znati da nije sva „ljudska“ hrana dobra i za mace, iako bi one sve dale da sa vama podele  svaki zalogaj. Evo koje namirnice ne bi trebalo nikada da im date

 

Čokolada – sadrži supstancu teobromin koja je sastojak semena kakaa, a koja je veoma toksična za mačke. Takođe, mačke bi trebalo držati podalje od kofeina.

Luk, praziluk – sadrži supstancu koja je i u malim količinama veoma opasna za mace. Može izazvati anemiju i žuticu. Dovoljno je svega nekoliko zalogaja luka da se naruši zdravstveno stanje mačaka.

Sirov krompir i paradajz – veoma su opasni za mačke jer mogu dovesti do ozbiljnih problema s gastrointestinalnim sistemom. Prema rečima veterinara, kada su kuvani nisu toksični, ali se svakako ne preporučuju u ishrani maca.

Mleko i mlečni proizvodi – Dok su malene, mace mogu da piju kravlje mleko, ali kada odrastu, mačke postaju netolerantne na laktozu i njihov stomak više ne može da vari ove proizvode. Čak i zalogaj sira ili gutljaj mleka može dovesti do bolova i dijareje. Opcija je melko bez laktoze ili probiotski jogurt.

Testo s kvascem – može izazvati velike bolove u stomaku, rupturu creva, pa čak i trovanje alkoholom, jer kako testo raste i širi se, kvasac fermentira.

Grožđe – baš kao ni psima, ni mačkama nikako ne bi trebalo davati  grožđe. Ono može izazvati otkazivanje bubrega, povraćanje, dijareju.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *